Historisk arkiv

EØS-avtalen opp til debatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- EØS-avtalen er navet i Norges forhold til Europa og EU, og langt mer enn en handelsavtale, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i sitt åpningsinnlegg under årets Nasjonalt Europaforum 3. november.

Årets møte gikk av stabelen i Oslo 3. november, og tema var "EØS-avtalen 15 år: erfaringer." Utenriksministeren ledet forumet, og viste til at Regjeringen skal nedsette et forskningsbasert, bredt sammensatt offentlig utvalg som skal foreta en grundig og bredest mulig gjennomgang av EØS-avtalen og konsekvensene av avtalen på alle samfunnsområder.

Av spørsmålene som ble grundig diskutert på forumet var hvilke implikasjoner har avtalen hatt for Norge og Norges forhold til EU? Hvilke følger har avtalen hatt for arbeidsliv, næringsliv og kommunal forvaltning? Hvordan påvirkes EØS-avtalen av utviklingen i EU?

Bred deltakelse

Representanter fra politiske partier, arbeidslivets parter, forskning og interesseorganisasjoner var samlet for å diskutere sine erfaringer med EØS-avtalen.

Foto: Marta B. Haga/UD

Fredrik Sejersted fra Senter for Europarett (UiO) og Cathrine Holst fra ARENA/institutt for sosiologi (UiO) presenterte EØS-avtalen sett fra forskerhold. Fra arbeidslivets parter deltok Trine Lise Sundnes fra LO og Trine Radmann fra NHO.

EØS-avtalen sett fra politikerhold ble presentert av Erna Solberg fra Høyre, Ola Borten Moe fra Senterpartiet og Heidi Sørensen fra Sosialistisk Venstreparti.

Arena for dialog og debatt

Nasjonalt Europaforum ble etablert i 2006 som en arena for dialog og debatt om europapolitiske utfordringer og muligheter for Norge.