Historisk arkiv

Norge fordømmer henrettelse i Iran

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge fordømmer henrettelsen av 21 år gamle iranske Behnoud Shojaee, som ble dømt til døden for en forbrytelse han begikk som mindreårig. Tirsdag 13. oktober ble den iranske chargé d’affaires kalt inn til et møte i Utenriksdepartementet hvor Norge tok opp den negative utviklingen i menneskerettighetssituasjonen i Iran.

Norge fordømmer henrettelsen av 21 år gamle iranske Behnoud Shojaee, som ble dømt til døden for en forbrytelse han begikk som mindreårig. I går ble den iranske chargé d’affaires kalt inn til et møte i Utenriksdepartementet hvor Norge tok opp den negative utviklingen i menneskerettighetssituasjonen i Iran. 

- Vi er dypt bekymret over den negative utviklingen av menneskerettighetssituasjonen i Iran, sier statssekretær Gry Larsen. 

- Norge protesterte på henrettelsen av Shojaee. Samtidig tok vi opp den planlagte henrettelsen av Safar Angoti, som er dømt til døden for en forbrytelse begått som mindreårig, sier statssekretær Larsen i forbindelse med at den iranske chargé d’affaires var kalt inn til Utenriksdepartementet. 

I forrige uke sluttet Norge seg til en uttalelse fra EU som fordømte dødsdommene mot Shojaee og Angoti som begge er dømt for forbrytelser begått som mindreårige. EU oppfordret iranske myndigheter til å omgjøre straffen mot de to. På tross av sterkt internasjonalt press ovenfor iranske myndigheter ble Shojaee henrettet søndag 11. oktober. 

- Vi utrykte også vår bekymring for situasjonen til kvinnen Kobra Babaei, som er dømt til døden ved steining. I den sammenheng oppfordret vi nok en gang iranske myndigheter til å forby steining som avstraffelsesmetode, sier statssekretær Gry Larsen.