Historisk arkiv

Konferanse om FN-reform i Jakarta, Indonesia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

29. og 30. mars er Norge medarrangør for en konferanse i Indonesia som skal følge opp arbeidet med å reformere FN. Statsminister Jens Stoltenberg og statssekretær Raymond Johansen er norske talere.

I november 2006 ble det lagt frem en rapport fra det Høynivåpanel som ble nedsatt av FNs forrige generalsekretær Kofi Annan for utredning av FN-reform der statsminister Jens Stoltenberg var en av lederne sammen med statsminister Luisa Diogo fra Mosambik og statsminister Shaukat Azis fra Pakistan. Rapporten (”Delivering as One”) foreslår en rekke reformer både sentralt i FN og på landnivå, bl.a. at det bør settes i gang piloter for ”Ett FN på  landnivå”. Rapporten forventes bli diskutert i FNs Generalforsamling i løpet av året.

I løpet av mars og april blir det, som oppfølging av rapporten, holdt en rekke regionale konferanser om FN-reform, bl.a. i Jakarta  29.- 30. mars der Norge sammen med Indonesia står for arrangementet.  Konferansen vil bli åpnet av Indonesias president Susilo Bamang Yudhoyono og av statsminister Stoltenberg. Andre talere vil bl.a. være statssekretær Raymond Johansen, representanter fra FN og Verdensbanken samt fra land i regionen. 

Formålet med konferansen er å stimulere til diskusjon om FN-reform blant asiatiske land, utveksling av synspunkter, erfaringer og definere utfordringer, for økt forståelse av hva forslagene om FN-reform innebærer.  Omtrent 40 land vil være representert på konferansen.