Historisk arkiv

Gjennomgang av av UDs arbeid mot menneskehandel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norads gjennomgang av UDs prosjektportefølje mot menneskehandel 2000 - 2007 ble overrakt statssekretær Raymond Johansen den 3. februar. Gjennomgangen har resultert i tre rapporter.

Norads gjennomgang av UDs prosjektportefølje mot menneskehandel 2000 - 2007 ble overrakt statssekretær Raymond Johansen den 3. februar. Gjennomgangen har resultert i tre rapporter. Disse, samt UDs årsrapport om innsatsen i 2008, finnes som klikkbare vedlegg nedenfor.

UD har siden 2000 støttet tiltak mot menneskehandel med over 300 millioner kroner. Formålet med Norad-gjennomgangen var å se hvilke tiltak som virket og hva som mest effektivt begrenset rekruttering og etterspørsel, sikret ofrene bistand og straffet menneskehandlere. Norad-rapporten er et bidrag til internasjonal forskning og resultatmåling og vil bli distribuert til FN og andre internasjonale organisasjoner, bilaterale og regionale samarbeidspartnere samt frivillige organisasjoner.

UDs årsrapport om innsatsen mot menneskehandel i 2008 viser at det ble gitt til sammen omlag 55 millioner i prosjektstøtte til ca 40 prosjekter. I tillegg er det lagt ned et betydelig politisk arbeid for å styrke internasjonal og regional overvåking av landenes tiltak. Til tross for sterk norsk og internasjonal innsats øker utnyttingen av mennesker i denne moderne tids form for slaveri. Det er altså behov for fornyet innsats.

Utdrag fra Norads oppsummering og anbefalinger:

Hvordan kan man kort oppsummere innsatsen fra UD?

  • Det har vært mest fokus på menneskehandel som prostitusjon, mindre på ulike former for tvangsarbeid og ingenting mot organhandel.
  • Fokuset for UDs innsats har vært på kvinner og barn.
  • Til nå har mesteparten av innsatsen gått til Vest-Balkan, men dette er nå i ferd med å endre seg – sørlige Afrika og sørøst Asia er nye hovedområder.

Hva har man lykkes med? Og hva har man ikke lykkes med?

  • Man har lykkes i å oppnå økt bevissthet og kunnskap blant barn, unge, kvinner og menn om faren for menneskehandel
  • Man har lykkes i å gi ofre for menneskehandel relevant og viktig hjelp i en akutt situasjon
  • Man har lykkes i å få myndighetene til å ta dette på alvor og iverksette tiltak som lovendringer, samarbeid på tvers av landgrensene, økt politisamarbeid.
  • Fortsatt vet man for lite om effekten av arbeidet. Man har ikke klart å dokumentere prosjektenes langsiktige effekter (har informasjonen/økt bevissthet ført til at færre lar seg friste/lure, har inntektsgenererende tiltak gitt nok økt inntekt til at det fortsatt ikke frister med jobbtilbud i utlandet).


Hva mener Norad man bør endre på?

  • Økt fokus på å nå de aller mest sårbare.
  • Økt fokus på etterspørsel – menneskehandel er store penger, hvis ingen vil betale så vil det heller ikke være interessant å gjøre dette.
  • Økt fokus i krig og humanitærkriser.
  • Økt fokus på at menn er også er ofre for menneskehandel

Rapporter om resultater og erfaringer fra arbeidet mot menneskehandel

Tiltak mot menneskehandel. Rapport om innsatsen i 2008