Historisk arkiv

Statssekretær Raymond Johansen gratulerer ny president i Somalia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Raymond Johansen har på vegne av den norske regjering gratulert Sharif Sheikh Ahmed, tidligere leder for Alliance for the Re-liberation of Somalia (ARS), med valget som ny president i Republikken Somalia.

Statssekretær Raymond Johansen gratulerer på vegne av den norske regjering Sharif Sheikh Ahmed, tidligere leder for Alliance for the Re-liberation of Somalia (ARS), med valget som ny president i Republikken Somalia.

Sharif Sheikh Ahmed er i dag valgt til ny president i Somalia. Valget fant sted i Djibouti og ble foretatt av den somaliske nasjonalforsamlingen, som nå er utvidet med representanter for den største opposisjonsgruppen ARS. Statssekretær Johansen roser valget som et viktig skritt fremover i den politiske forsoningsprosessen i Somalia, som ble innledet med avtalen i Djibouti i juni i fjor.

Statssekretæren understreker samtidig at fortsatt er det store utfordringer som må finne en løsning før det kan sikres fred og stabilitet i Somalia. Han håper valget vil føre til et nytt samarbeidsklima i Somalia der alle grupper og fraksjoner kan gå sammen om å skape en bedre fremtid for landets befolkning, som har måttet tåle store lidelser gjennom mange år med krig og lovløshet.

Statssekretær Johansen sier videre at FNs generalsekretærs spesialutsending, ambassadør Ahmedou Ould-Abdallah, fortjener særlig anerkjennelse for sin utrettelige innsats for å få fortgang i Djibouti prosessen. 

Norge har i mange år aktivt støttet forsoningsarbeidet i Somalia, også den FN ledete Djibouti prosessen, der Norge allerede har bidratt med 2 millioner dollar.   Vi er rede til å yte Somalia ytterligere støtte nå som landet forhåpentlig går inn i en ny og avgjørende fase på veien mot varig fred og forsoning, sier Johansen.