Historisk arkiv

Støre og Bildt på reise fra Kirkenes til Murmansk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Som en del av Sveriges overtakelse av formannskapet i Barentsrådet, møtte utenriksminister Støre sin svenske kollega Carl Bildt i Kirkenes. Sammen besøkte de det norske og det internasjonale Barentssekretariatet, før de reiste med buss over grensen til Murmansk for å delta på ministermøtet i Barentsrådet. På

Utenriksministrene Støre og Bildt ved grensepassering til Russland. Foto: Thomas NilsenSom en del av Sveriges overtakelse av formannskapet i Barentsrådet, møtte utenriksminister Støre sin svenske kollega Carl Bildt i Kirkenes onsdag denne uken. Sammen besøkte de det norske og det internasjonale Barentssekretariatet, før de reiste med buss over grensen til Murmansk for å delta på ministermøtet i Barentsrådet. På veien fikk ministrene guiding i områdets dramatiske historie, spørsmål rundt grensepassering, handel og næringsutvikling og sikkerhetspolitikk.

 

Sverige og Norge samarbeider nå tett om alternerende formannskap i Barentsrådet og Regionrådet for Barentsregionen de neste fire årene. I tillegg til ministermøtet, hadde utenriksminister Støre bilaterale møter med Russlands utenriksminister Lavrov og guvernør Dmitrienko i Murmansk fylke.

 

 Utenriksministrene Støre og Bildt med utsikt over Nikel - Foto: M.Kopstad, UD

 

Resten av utenriksministerens besøk var viet Murmansk Økonomiske Forum med over 1000 påmeldte bedrifter, med et sterkt norsk innslag. Forumet er det første i sitt slag og ble åpnet med den svenske, finske, russiske og norske utenriksministre på åpningsseremonien.  Utenriksministeren avsluttet sitt besøk med en besøksrunde hos de norske utstillerne på olje og gass-messen Sevtek. Den sterke deltakelsen fra Norge illustrerer bredden i det norske næringslivsengasjementet i regionen. Bedrifter fra hele landet satser nå seriøst i Nordvest-Russland innen en rekke bransjer.

 

Statssekretær Walaas åpnet 14. oktober det første av en serie nettverksmøter i Murmansk i regi av Norsk - russisk handelskammer, se www.nrcc.no. Walaas presenterte videre to prosjekter under Utenriksdepartementets kunnskapsprogram Barents 2020 for flere fagministre i Murmansk fylkesregjering. Statssekretæren åpnet også et nytt sjokoladeutsalg for Krupskaja-fabrikken som heleies av Orkla. Orkla eier nå tre fabrikker i Russland som produserer sjokolade og bakervarer med totalt ca 3300 ansatte.