Historisk arkiv

Solheim åpnet vannkraftverk i Uganda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Ugandas president Yoweri Museveni åpnet det første norskbygde vannkraftverket i Uganda.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Ugandas president Yoweri Museveni åpnet det første norskbygde vannkraftverket i Uganda.

Tusenvis fra lokalbefolkningen var tilstede. Trine J. Eskedal, Utenriksdepartementet.Tilstede var også tusenvis fra lokalbefolkningen med en rekke innslag med og sang og dans.

Kraftverket Bugoye ligger i Kasese, vest i Uganda, ved foten av de mektige Rowenzorifjellene, og ikke langt fra grensen til Kongo. Kraftverket er bygget og skal drives av TrønderEnergi. Etter 25 års drift slår tilbakefallshjemmelen inn og Bugoye tilfaller Uganda. TrønderEnergi eier Bugoye sammen med det statlige investeringsfondet Norfund.

Det er første gang på 14 år at det åpnes et moderne vannkraftverk i Afrika.

- Dette kan bli starten på en serie nye privatfinansierte vannkraftverk i Afrika. Bugoye har blitt realisert gjennom et offentlig privat samarbeid, hvor bistandsmidler er brukt strategisk for å få med privat kapital til investeringen, så miljø- og utviklingsminister Erik Solheim da han åpnet anlegget.

I tillegg til Norfunds viktige rolle med sin kunnskap om investeringer i Afrika og politisk risiko har Utenriksdepartementet bidratt med støtte til blant annet miljøtiltak, vannforsyning og andre sosiale utviklingstiltak for lokalbefolkningen i området.

- Behovet for ren energi i Afrika er enormt. Dette prosjektet utnytter Ugandas naturressurser for ren energi som et alternativ til de mange små dieselaggregater som nå leverer mye av strømmen i Uganda, eller kraft fra olje eller kull. Det er derfor et viktig klimatiltak, sa Solheim.

Han understreket også at anlegget var bygget innen tidsrammene og innenfor budsjett, med høy kvalitet og uten alvorlige ulykker.

Foto: Trine Jøranli Eskedal/UD

Bildet fra venstre: Daglig leder i TrønderPower Gunnar Salseggen, president Yoweri Museveni, styreleder i TrønderEnergi og Rissa-ordfører Per Kristian Skjærvik,
miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, leder for utenlandssatsningen i TrønderEnergi Jon Einar Værnes og ambassadør Bjørg Leite. Foto: Trine Jøranli Eskedal/UD
 

President Museveni inviterte til et partnerskap med norske selskaper for å utvikle vannkraften i Uganda. Han pekte også på hvor essensielt tilgang på energi er for å sikre en fortsatt økonomisk vekst i Uganda.

Mange vannkraftprosjekter i Uganda har blitt stoppet før de er fullført av ulike årsaker. Energiminister Ogena inviterte Trønderenergi til å engasjere seg i noen av disse prosjektene for å hjelpe til med fullføring. Han gav uttrykk for en meget positiv vilje til å gi lisenser for nye prosjekter til TrønderEnergi og andre norske selskaper.

Ifølge TrønderEnergi er det nye kraftverket lønnsomt. Det midtnorske kraftselskapet er overbevist om at kraftverket vil styrke TrønderEnergis omdømme, og gjøre selskapet til en mer interessant arbeidsplass. Norfund og TrøndEnergi har søkt Ugandas myndigheter om lisens til flere nye prosjekter, som de ønsker å kunne starte arbeidet med raskt.

Les også miljø- og utviklingsminister Erik Solheims kronikk «Fornybar energi er Afrikas fremtid».