Historisk arkiv

EØS-MIDLENE

Viktig støtte til det sivile samfunn i Sentral-Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norges gir et avgjørende bidrag for å sikre støtte til viktige aktører i det sivile samfunn i Sentral- og Sør-Europa. Det kom frem på en konferanse i Oslo nylig om fondene for frivillige organisasjoner som Norge har etablert gjennom EØS-midlene.

Politisk rådgiver Tarjei Skirbekk åpnet erfaringskonferansen om NGO-fondene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Politisk rådgiver Tarjei Skirbekk åpnet erfaringskonferansen om NGO-fondene som er etablert gjennom EØS-midlene. Foto: Anders Nielsen.


Aktørene i det sivile samfunn spiller en viktig rolle i moderne samfunn og er betydelige bidragsytere til demokratibygging og -utvikling. Norge har lagt stor vekt på at EØS-midlene skal bidra til å styrke det sivile samfunn i Sentral- og Sør-Europa. Under EØS-midlene er det derfor opprettet særskilte fond for frivillige organisasjoner (NGO-fond) i de fleste mottakerlandene.

Erfaringskonferanse
Nylig arrangerte Utenriksdepartementet i samarbeid med blant annet Den norske Helsingforskomité en konferanse i Oslo for forvalterne av NGO-fondene og representanter for norske partnerorganisasjoner. Konferansen ble åpnet av politisk rådgiver Tarjei Skirbekk. Han la vekt på det sivile samfunnets betydning i moderne demokratier.  Skirbekk understreket at Norge ønsker å videreføre støtten til det sivile samfunn i nye bidrag til sosial og økonomisk utjevning i Europa etter 2009.

Målet med NGO-konferansen var å gi deltakerne mulighet for å utveksle erfaringer og ha en diskusjon av hvordan NGO-fondene under EØS-midlene fungerer. Dette gjaldt både administrasjon og i hvilken grad fondene retter seg mot relevante grupper og prosjekter i mottakerlandene.  

Støtter utsatte grupper
Etter at landene i Sentral- og Sør-Europa ble medlemmer av EU, har det internasjonale samfunnets støtte til det sivile samfunn i disse landene blitt redusert. Ifølge fondsforvalterne er det derfor svært viktig at den norske støtten opprettholdes. På konferansen kom det også frem at fondene sikrer støtte til utsatte grupper som minoriteter, lesbiske og homofile, og vanskeligstilte barn og unge – grupper som ofte ikke har tilgang til andre finansieringskilder.

Mer enn 700 millioner kroner kanaliseres gjennom NGO-fondene i perioden 2004 – 2009. Det er ventet at rundt 1400 prosjekter vil motta støtte gjennom fondene. Prosjektene omfatter tiltak innen miljø, menneskerettigheter og demokrati, sosial inkludering og kapasitetsbygging. Så langt har i underkant av 100 prosjekter norsk samarbeidspartner. Den norske Helsingforskommiteen koordinerer arbeidet med NGO-fondene overfor norske miljøer.

Les mer om konferansen på portalen til NGO-fondene – www.ngonorway.org

Les åpningsinnlegget til politisk rådgiver Tarjei Skirbekk