4 millioner til bekjempelse av vold mot barn
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 14.09.2009 | Sist oppdatert: 15.09.2009
Regjeringen har besluttet å bevilge 4 millioner kroner til FNs spesialrepresentant for bekjempelse av vold mot barn. Norge har arbeidet aktivt for å sette arbeidet for å bekjempe vold mot barn på FNs dagsorden.
Regjeringen har besluttet å bevilge 4 millioner kroner til FNs spesialrepresentant for bekjempelse av vold mot barn. Norge har arbeidet aktivt for å sette arbeidet for å bekjempe vold mot barn på FNs dagsorden. Regjeringen er derfor opptatt av at FNs nyutnevnte spesialrepresentant i kampen mot vold mot barn kan begynne sitt arbeid. Støtten på 4 millioner kroner over tre år skal bidra til dette.
FNs barnekonvensjon gir alle barn rett til å leve uten vold. Da FNs studie om vold mot barn ble lansert i FNs Generalforsamling i oktober 2006, avdekket denne et stort omfang av vold mot barn i familien, på skolen, i lokalsamfunnet, i institusjoner og i arbeidslivet. FNs generalforsamling besluttet derfor å opprette en egen spesialrepresentant for å bekjempe vold mot barn. Spesialrepresentanten vil rapportere direkte til FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Spesialrapportørens kontor skal administreres av UNICEF og finansieres med frivillige bidrag.
Det er den portugisiske menneskerettighetsekspert Marta Santos Pais (bildet) som er utnevnt til å være generalsekretær Ban Ki-moons spesialrepresentant for bekjempelse av vold mot barn. Santos Pais har jobbet med menneskerettigheter i 25 år, og kommer fra stilling som leder av UNICEFs Innocenti Research Center.
Spesialrepresentanten skal engasjere medlemsland, sivilt samfunn og barn og unge i arbeidet med å bekjempe vold mot barn. Mandatet dekker alle land. Spesialrepresentanten skal arbeide både med vold i hjemmet, i skolen, i omsorgsinstitusjoner og på arbeidsplasser. Barn og unge i konflikt med loven er også en del av mandatet.
Ordningen med en egen spesialrepresentant for å bekjempe vold mot barn er et 3-årig prøveprosjekt.
Mer informasjon her: Child Rights Information Network - CRIN