Historisk arkiv

Norge bekymret over voldsbruk i Xinjiang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge er bekymret over situasjonen i Xinjiang-provinsen i Kina. Norske myndigheter har gitt uttrykk for sin bekymring overfor kinesiske myndigheter og har beklaget voldsbruken og det store tapet av menneskeliv. I tillegg har Norge sluttet seg til en EU-erklæring om Xinjiang.

Les EU-erklæringen på EUs nettsider (PDF).

Norske myndigheter har gitt uttrykk for sin bekymring overfor kinesiske myndigheter og har beklaget voldsbruken og det store tapet av menneskeliv.

Norge henstiller alle parter til å avstå fra ytterligere bruk av vold. Dette er en konflikt som ikke kan løses med voldelige virkemidler, men hvor dialog er nødvendig.

- Vi har oppfordret kinesiske myndigheter til å utøve full åpenhet omkring hendelsene og medvirke til at utenlandske journalister og diplomater får uhindret tilgang og anledning til å rapportere om urolighetene for å bringe klarhet i de faktiske forhold, sier Elisabeth Walaas, statssekretær i Utenriksdepartementet.

Norge har en langsiktig menneskerettighetsdialog med Kina hvor minoriteters rettigheter, herunder uighurenes rettigheter, samt religions – og ytringsfrihet har en sentral plass.

Utenriksdepartementet følger situasjonen nøye.