Historisk arkiv

Skal skaffe mer penger til utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statsskretær Ingrid Fiskaa er i Chile for å diskutere hvordan vi kan skaffe mer penger til utvikling i fattige land.

Statssekretær Ingrid Fiskaa er ordstyrer på det internasjonale møtet om innovativ finansiering av utvikling i Chile. (Foto: Trond Viken,UD)

Fiskaa er ordstyrer på et internasjonalt møte i Leading Group on Innovative Financing for Development i Chiles hovedstad Santiago. Gruppen som består av 59 land jobber for å skaffe mer penger til utvikling på andre måter enn over giverlandenes statsbudsjett.

- Dessverre vil det ikke komme nok penger fra ordinære bistandsbudsjetter til å nå FNs tusenårsmål. Derfor må vi tenke nytt for å skaffe mer penger til utvikling i fattige land, sier Fiskaa.

Tema for møtet er blant annet kamp mot ulovlig kapitalflyt og skatteparadiser. De skal også drøfte forslaget om en internasjonal avgift på finanstransaksjoner. Sammen med blant annet Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Japan og Brasil, sitter Norge i arbeidsgruppen som jobber med dette forslaget.

- Blant annet Frankrike har innført skatt på flybilletter. Det har i løpet av få år gitt rundt 18 milliarder kroner til utvikling og vaksine til fattige. Det er et eksempel på et enkelt grep som gir store inntekter, sier Fiskaa.

Tanken bak såkalt innovativ finansiering er særlig å bidra til fellesgodene i verden, som helse eller klima. Det skal også bidra til å rette opp uheldige konsekvenser av globalisering.

- Norge har hele tiden vært en pådriver i dette arbeidet. Norge er det landet i verden som gir mest i bistand i andel av landets samlede inntekt (BNI). Samtidig mener vi det er viktig at verden lykkes i å skaffe pengene som trengs for å nå tusenårsmålene, sier Fiskaa.

Statssekretær Ingrid Fiskaa vil tenke nytt for å skaffe mer penger til utvikling i fattige land. (Foto: Trond Viken, UD)Norge har ledet diskusjonen rundt ulovlig kapitalflyt. Hvert år går ti ganger mer ut fattige land enn det de får i bistand. Det er sårt tiltrengte penger. Norge støtter arbeidsgruppen på finansiell integritet og økonomisk utvikling som foreslår at de rikeste landene i verden (G20) skal erkjenne at skatteparadiser og hemmelige bankkonti øker fattigdommen i verden. Norge er også med på det nyeste forslaget om å vurdere en liten skatt på finanstranssaksjoner. Les mer her.

På vei til møtet i Santiago, åpnet statssekretæren et historisk møte i Paris. Møtet var mellom de to komiteene som jobber med skatt og utvikling i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Det er første gang et slikt fellesmøte har funnet sted. Les mer her.

Et av hovedarbeidsområdene for Ingrid Fiskaa er regjeringens arbeid mot ulovlig kapitalflyt og kampen mot skatteparadiser.

Fra Chile reiser Fiskaa videre til Bolivia. I Bolivias hovedstad La Paz skal statssekretæren ha politiske samtaler. Norge jobber sammen med Bolivia for å sikre en god og bærekraftig forvaltning av naturressurser gjennom utviklingsprogrammet Olje for utvikling (Ofu).