Historisk arkiv

Rekordinteresse for å møte norske ambassadører

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgjevar: Utenriksdepartementet

850 møter ble gjennomført da UD holdt Åpent hus for næringslivet i går. Åpent hus er et arrangement der bedrifter og andre som ønsker å satse internasjonalt kan møte Norges ambassadører. For første gang var mange afrikanske land fulltegnet.

850 møter ble gjennomført da UD holdt Åpent hus for næringslivet i går. Åpent hus er et arrangement der bedrifter og andre som ønsker å satse internasjonalt kan møte Norges ambassadører. For første gang var mange afrikanske land fulltegnet.

I år ble Åpent hus gjennomført med 250 deltakere fra næringsliv og organisasjoner Avdelingsdirektør Sten Anders Berge i Næringslivseksjonen gledet seg over mange deltakere under ambassadørtreffet. Foto: Petter Foss, UDsom totalt bidro til 850 møter. Disse møtene kan fungere som en døråpner for nye aktører til nye, spennende markeder og forretnings-muligheter. 

- Veksten på 40 prosent fra i fjor viser at arrangementet nå er godt kjent og at det vekker stor interesse. Mange kommer tilbake år etter år. Det viser at næringslivet vurderer arrangementet som nyttig. Gjennom dette viser vi også at utenrikstjenesten er tilgjengelig og at vi ønsker å åpne opp, sier statssekretær Erik Lahnstein.  

I år var det ekstra gledelig at de norske ambassadene i mange afrikanske land hadde fulle møteplaner. Ambassadørene i land som Etiopia, Kenya, Nigeria, Sør-Afrika og Angola hadde lange ventelister over bedrifter som ønsket samtaler.  

-  Norsk næringsliv har fått øynene opp for de mulighetene som finnes i de afrikanske landene. De og vi er veldig bevisste på den positive betydning verdiskaping har for vekst og velferd i Afrika, sier Lahnstein. 

Ikke uventet hadde vår ambassadør til Sverige, vår viktigste handelspartner, full møteplan. Pågangen var stor også for vår ambassadør i Tyskland, Europas største økonomi.

UD åpnet ny ambassade i Kasakhstan i fjor. Det var stor interesse for å møte den nye ambassadøren, også fra andre sektorer enn olje og gass.  Med støtte fra ambassaden er det allerede etablert et senter for samarbeid mellom Norsk Seismologisk Forskningssenter (Norsar) og Kasakhstans Geofysiske Forskningsinstitutt (IGR). Lahnstein mener dette viser den positive effekten av å etablere ny ambassade i landet. 

- En av utenrikstjenestens viktigste oppgaver er å bistå norsk næringsliv ute. Våre ambassader bruker mye tid på dette. Gjennom nye arrangementer og initiativer ønsker vi å fortsette med å utvikle utenrikstjenesten til å bli et enda mer effektivt redskap for å fremme norske næringsinteresser i en stadig mer globalisert verden, avslutter statssekretær Lahnstein.

Afrika-ekspert Elisabeth Jacobsen (i grønt) i samtale med deltaker under ambassadør-treffet. Foto: Petter Foss, UDNye, spennende markeder og forretningsmuligheter kan
bli en realitet etter møtene i utenrikstjenestens åpne hus.
Foto: Petter Foss, UD