Historisk arkiv

Norge ønsker å koble utenrikspolitikk og global helse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og den brasilianske utenriksministeren Amorim brakte denne uken sammen utenriksministre fra syv land for å styrke kampen for bedre helse for alle.

- God helse bidrar til vekst og utvikling. Mangel på helse kan true et lands Utenriksministere fra Indonesia, Senegal, Thailand, Sør-Afrika, Frankrike, Norge og Brasil var tilsted på frokosten hvor globale helseutfordringer sto i fokus. Foto: Ragnhild Imerslund, UDsikkerhet og stabilitet. Om vi mislykkes i å nå tusenårsmålene for helse, er dette en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Utenriksministrene i ”utenrikspolitikk og global helse-initiativet” møttes i New York 22. september i forbindelse med FNs generalforsamling. Initiativet, som ble igangsatt av utenriksminister Støre i 2006, omfatter Brasil, Frankrike, Indonesia, Senegal, Sør-Afrika, Thailand og Norge.

De syv utenriksministrene har lykkes i å sette koblingene mellom utenrikspolitikk og global helse på den internasjonale dagsorden. For å oppnå bedre helse for alle står kampen i andre fora enn tradisjonelle helsefora. 

- Helseperspektivet må inn i utenrikspolitiske fora der handel, menneskerettigheter, humanitær innsats, konfliktløsning og fredsbygging drøftes. Syvlandsgruppen representerer ulike regioner og interesser og er derfor et godt instrument for å fremme global helse på bred front, sier Støre.

Utenriksministrene ble engie om en erklæring som fastsetter prioriteringer for samarbeidet videre.

Erklæringen kan du lese her.