Historisk arkiv

Utenriksministeren er vertskap for symposium i Stockholm om Holocaust

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil, sammen med Sveriges utenriksminister Carl Bildt, være vert for et symposium i Stockholm 26. januar for å markere at det er 10 år siden erklæringen fra Stockholms internasjonale forum om Holocaust ble vedtatt.

Det internasjonale forum i Stockholm i 2000 samlet statsledere fra mange land, samt fremtredende akademikere og overlevende fra Holocaust. Forumet munnet ut i en erklæring hvor landene forplikter seg til å styrke innsatsen for å fremme undervisning, erindring og forskning om Holocaust. Hensikten var – og er – å huske og forstå for å lære.

Holocaust savner sidestykke i historien, og vil alltid ha en allmenngyldig betydning. Menneskeheten hjemsøkes fortsatt av folkemord, etnisk rensing, rasisme og antisemittisme. Det hviler et tungt ansvar på verdenssamfunnet for å hindre slike overgrep. Stockholmserklæringens formål er å sikre at også fremtidige generasjoner forstår årsakene til Holocaust og reflekterer over konsekvensene.

Erklæringen ga grunnlaget for etableringen av ”Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research ” (ITF). Dette er en internasjonal sammenslutning bestående av 27 land som arbeider med å spre kunnskap om Holocaust. Norge v/ ambassadør Tom Vraalsen har formannskapet i ITF fram til mars 2010.

Symposiet vil sette fokus på hva man har oppnådd siden vedtakelsen av Stockholmserklæringen i 2000.

Det vil delta myndighetsrepresentanter fra mange land, FNs spesialrepresentant for arbeidet med å bekjempe folkemord, fremtredende akademikere og journalister.