Homofilidømte benådet i Malawi
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 31.05.2010
Presidenten har benådet et homofilidømt par i Malawi. – Det viser at det nytter å engasjere seg, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.
Det homofilidømte paret Tiwonge Chimbalanga og Steven Monjeza er benådet av Malawis president Bingu wa Mutharika. De ble dømt til 14 års fengsel for homofil atferd og «grov uanstendighet» tidligere i mai. Det er lovens strengeste straff.
– Dette viser at det nytter å engasjere seg og å ha dialog med land som Malawi. Det er også et sterkt signal til andre land i Afrika hvor homofile har det vanskelig, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.
I en felles uttalelse med EU var Norge bekymret etter at det homofile paret ble dømt til 14 års fengsel. I uttalelsen viste Norge til at dommen var i strid med internasjonale menneskerettigheter og forpliktelser Malawi har påtatt seg.
Les mer: Norge reagerer på homofilidom.
Solheim tok selv opp saken da han besøkte Malawi i mars. Ikke minst har malawiske organisasjoner som jobber med menneskerettigheter gjort et viktig arbeid. Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon har engasjert seg. Malawis president besluttet å benåde paret under Bans besøk i helgen.
– Det er positivt at malawiske myndigheter lytter til andre stemmer, sier Solheim.
Det er likevel grunn til fortsatt bekymring for homofobi og diskriminering på grunnlag av seksuell orientering i land som Malawi.
- Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner utsettes for alvorlige menneskerettighetsbrudd i store deler av verden. I enkelte land i Afrika er utviklingen særlig bekymringsfull, sier Solheim.
Se bilder fra Solheims besøk i Malawi her.
Homofili er forbudt ved lov i Malawi, som i mange andre afrikanske land. Norge vil fortsatt ta opp menneskerettigheter og diskriminering på grunnlag av seksuell orientering med myndighetene. Norges ambassade i Malawi har tett kontakt med menneskerettighetsaktivister. Norge støtter også tiltak for å bidra til at homofile i Malawi får en bedre livssituasjon, gjennom konferanser, aktiviteter og dialog med homofile. Norge jobber aktivt i FN for å samle støtte til innlegg som tar avstand fra kriminalisering av homofile. Den felles innsatsen for å styrke beskyttelsen av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner er en naturlig videreføring av Norges innsats for likestilling og likeverd.