Viktig støtte til Den internasjonale straffedomstolen (ICC)
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 14.06.2010
Den første revisjonskonferansen for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ble avholdt i Kampala, Uganda i perioden 31. mai-11. juni. Utenriksminister Jonas Gahr Støre deltok ved åpningen av konferansen og holdt Norges innlegg i åpningsdebatten.
Den første revisjonskonferansen for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ble avholdt i Kampala, Uganda i perioden 31. mai-11. juni. Utenriksminister Jonas Gahr Støre deltok ved åpningen av konferansen og holdt Norges innlegg i åpningsdebatten.
I løpet av den to uker lange konferansen har de 111 statspartene, ikke-statsparter og representanter for NGOer gjennomgått status for domstolens arbeid, diskutert forslag til endringer av vedtektene, og på ulike måter uttrykt sin støtte til domstolens arbeid.
- Det at den første revisjonskonferansen avholdes i et av de landene ICC har til behandling, har vært svært viktig. ICC er på denne måten kommet nærmere de samfunn som er berørt av dens arbeid, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
En av hovedsakene under konferansen var spørsmålet om ICC også skal kunne behandle aggresjonsforbrytelsen i tillegg til dagens mandat, hvor ICC behandler saker om folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. En aggresjonshandling kan i korte trekk beskrives som bruk av væpnet makt mot et annet land i strid med FN-pakten. Det har i lang tid vært enighet om definisjonen, men ikke om hvilke vilkår som må være på plass i hvert konkret tilfelle for at domstolen skal kunne sette igang behandlingen av en sak. Blant annet har det vært uenighet om Sikkerhetsrådets rolle.
Etter lange forhandlinger ble det under konferansens siste dag oppnådd enighet blant alle statsparter om definisjonen og vilkårene for å utøve jurisdiksjon. Det må imidlertid tas en ny beslutning av statspartene etter 1. januar 2017 for å kunne aktivere denne jurisdiksjonen.
- Fra norsk side har vi vært opptatt av at domstolen prioriterer det vi mener er dens kjerneoppgaver, nemlig brudd på den internasjonale humanitærretten. Domstolen er i en tidlig fase av sitt arbeid, og trenger tid til å konsolidere sin posisjon som et effektivt verktøy for å bekjempe straffrihet for grove internasjonale forbrytelser. Det er derfor fornuftig å utsette beslutningen om eventuelt å aktivere domstolens jurisdiksjon noen år frem i tid, sier Støre.