Historisk arkiv

Norge protesterer mot henrettelser i Iran

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Iran henrettet søndag fem kurdiske aktivister i Evin-fengselet i Teheran. Henrettelsene ble utført på et kritisk tidspunkt i forkant av ett års-markeringen av valget i 2009.

Iran henrettet søndag fem kurdiske aktivister i Evin-fengselet i Teheran.  Henrettelsene ble utført på et kritisk tidspunkt i forkant av ett års-markeringen av valget i 2009. 

- Norge fordømmer henrettelsene av fem kurdiske aktivister som fant sted i Iran søndag morgen, sier statssekretær Gry Larsen. 

Henrettelsene er i strid med grunnleggende nasjonale og internasjonale rettssikkerhetsprinsipper som Iran har forpliktet seg til å følge. Sakene til de fem er preget av utstrakt bruk av tortur, langvarig isolasjon og summariske rettssaker, og henrettelsene er gjennomført uten at nasjonale lover er overholdt. 

Henrettelsen av de fem kurderne kommer kort tid etter at en rekke personer er dømt til døden for deltakelse i demonstrasjonene i etterkant av valget i 2009.  Rettssakene mot flere av disse har vært utført som masserettssaker, uten tilfredsstillende juridisk bistand for de tiltalte, og bevisførselen har vært svært mangelfull.  De tiltalte er dømt på grunnlag av påstander om deltakelse i organisasjoner som arbeider mot regimet, for å samarbeide med ”landets fiender”, og for å være såkalte ”fiender av Gud.” 

- Den mangelfulle rettsprosessen med blant annet manglende bevisførsel og vage beskrivelser av hva de er tiltalt og dømt for, bidrar til uforutsigbarhet og frykt i landets befolkning.  Søndagens henrettelser, rett i forkant av markeringen av årsdagen for det omstridte presidentvalget, vekker også bekymring for situasjonen til andre fengslede aktivister, sier  Larsen.           

Norge har sluttet seg til en uttalelse fra EU som fordømmer henrettelsene. Utenriksråd Bjørn T. Grydeland fordømte også henrettelsene da han traff den påtroppende iranske ambassadøren til Norge tidligere denne uken.