Historisk arkiv

Kinaforum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre understreket viktigheten av dialog og samarbeid med Kina, og behovet for langsiktighet i arbeidet, da han mandag ettermiddag snakket for rundt 160 Kina-interesserte på møte i Kinaforum.

Kinaforum ble etablert i forbindelse med lanseringen av regjeringens Kina strategi i 2007 som en åpen og bred møteplass for debatt og informasjonsutveksling om Kina. Kinaforum ledes av Utenriksministeren.

På dette møtet i Kinaforum ønsket Utenriksdepartementet å ta pulsen på Kinas rolle i verden i en tid hvor Kinas betydning ser ut til å øke dag for dag. Finanskrisen har flyttet det økonomiske tyngdepunktet til Asia, og Kina inntar rollen som global aktør. At Norge påvirkes direkte illustreres tydelig ved nylige avisoverskrifter som ”Kineserne senker Oslo Børs”.

Dette var utgangspunktet for Utenriksministerens innledning, der han fokuserte på Kinas tyngde som økonomisk stormakt og hvilke utenrikspolitiske konsekvenser dette nå får. Hans oppfordring var imidlertid å ikke kun fokusere på forskjellene, men heller ta utgangspunkt i de mulighetene som oppstår når Kina nå inntar en mer aktiv rolle. Støre la vekt på at Norges forhold til Kina fortsatt skulle være preget av bredt engasjement, og at dette også var det beste utgangspunkt for dialog og samarbeid om vanskeligere temaer.

Andre innledere på møtet var James Kynge, redaktør for forskningstjenesten China Confidential under Financial Times, og Andrew Small fra German Marshall Fund of the United States. Foto: B.Svenungsen, UDAndre innledere på møtet var James Kynge, redaktør for forskningstjenesten China Confidential under Financial Times, og Andrew Small fra German Marshall Fund of the United States. Kynge fokuserte på Kinas økonomi og snakket om hvordan Kina nå utvikler sin innenlandske økonomi, med vekt på etterspørsel og konsum i Kina, som videre grunnlag for økonomisk vekst. Han viste videre til Kinas ønske om uavhengighet fra USA, og da særlig USA som eksportmarked, og at dette var en av drivkreftene bak veksten i Kinas handel med andre land (ASEAN, Brasil, India, Afrika). Han advarte mot forventningen om at økonomisk samkvem mellom Kina og vestlige land automatisk vil føre til politisk endring i Kina og sa at Kina som økonomisk stormakt snarere vil hevde sine egne verdier og synspunkter.

Andrew Small fokuserte på Kinas utenrikspolitiske rolle. Han viste til at hvor man tidligere håpet å se Kina opptre som en ansvarlig aktør innenfor rammene av et internasjonalt system basert på liberale verdier, har vi de siste månedene vært vitne til et Kina som nå ikke lenger nødvendigvis vil prøve å stå samlet med den vestlige verden i store internasjonale spørsmål. Small understreket at Kinas interesser har blitt mer globale av natur og som følge av dette vil vise mer muskler for å verne om sine interesser. Dette har vært tydelig i spørsmål knyttet til enkeltland som Sudan, Pakistan, Nord Korea og Burma, men også i FN og i internasjonale forhandlinger innen handel og klima.

Felles for Kynge og Small var forventningen om at vestlige land vil oppleve et mer komplekst forhold til Kina fremover, som følge av Kinas nye rolle som global aktør, både hva gjelder handel og økonomisk samkvem og i internasjonalt samarbeid.

Kinaforum ble denne gang gjennomført i samarbeid med Nærings- og handelsdepartementet, ansvarlig for Norges deltakelse på verdensutstillingen EXPO 2010 i Shanghai, 1. mai – 31. oktober. Temaet for Norges deltakelse på EXPO er ”Norway Powered by Nature”, og i en egen norsk paviljong vil det i løpet av utstillingsperioden avholdes en rekke arrangementer i regi av norske myndigheter, næringsliv, samfunnsliv og kulturliv.