Historisk arkiv

Løsning i Somalia krever politisk lederskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Mens det internasjonale samfunn igjen diskuterer Somalia, utsettes Somalias befolkning for stadig større lidelse som følge av den kritiske situasjonen i landet, sa statssekretær Gry Larsen på den internasjonale konferansen for Somalia holdt i Istanbul 21.-23. mai.

Løsning i Somalia krever politisk lederskap. - Mens det internasjonale samfunn igjen diskuterer Somalia, utsettes Somalias befolkning for stadig større lidelse som følge av den kritiske situasjonen i landet, sa statssekretær Gry Larsen i sitt innlegg under en internasjonal konferanse for Somalia holdt i Istanbul 21.-23. mai.

Statssekretær Gry Larsen holder innlegg på den internasjonale konfransen for Somalia i Istanbul 22. mai 2010. Foto: UD

Statssekretær Gry Larsen holder innlegg på den internasjonale konferansen for Somalia i Istanbul. Foto: UD

Konferansen holdes kun dager etter at president Sharif først avsatte, deretter gjeninnsatte overgangsregjeringen i Somalia (Transitional Federal Government). Konferansen ble åpnet av Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu. FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Somalias president Sheik Sharif Ahmed holdt hovedinnlegg.

-Skal man få en løsning på den langvarige konflikten i Somalia, så krever det politisk lederskap som setter velferden til folket i Somalia først, sa statssekretær Gry Larsen. Statssekretæren var også opptatt av piratvirksomheten utenfor Somalia, og den vanskelige humanitære situasjonen.

Konferansen er også den første som har fokusert på rollen til det somaliske diasporamiljøet, og hvorfor det er viktig å satse på næringsliv i arbeidet for fred i Somalia. Dette vil være viktige bidrag for å få utvikling og stabilitet i Somalia.

I et møte med Somalias president Sheik Sharif Ahmed, diskuterte Larsen den vanskelige politiske situasjonen i landet, og tok opp behovet for at overgangsregjeringen får til konkrete resultater, ikke minst en forbedring i levekårene for det somaliske folket.

Les statssekretær Larsens innlegg på konferansen.