Historisk arkiv

Verdensbanken støtter omdiskutert kullkraftverk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge ville ikke støtte Verdensbankens lån til Sør-Afrikas nye kullkraftverk.

- Vi markerte at vi ikke var enig i den nordisk-baltiske støtten til det omdiskuterte kullkraftverket. Det er problematisk å bidra til finansiering av nye store kullkraftverk som vil forurense i flere tiår framover, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Sør-Afrika søkte om et lån fra Verdensbanken på 3,75 milliarder dollar til kullkraftverket Medupi. Verdensbankens styre har nå behandlet saken, og flertallet stemte for.

- Norge forstår at Sør-Afrika er i en svært vanskelig energisituasjon. De trenger energi til industri, arbeidsplasser og utvikling. Mange sørafrikanere har fortsatt ikke strøm, sier Solheim.

Utslippene fra kullkraftverket kan bli på 26 millioner tonn CO2 i året. Det er nesten halvparten av Norges årlige utslipp.

Lånesøknaden fra Sør-Afrika inkluderte også 750 millioner dollar til fornybar energi, blant annet energieffektivisering, vind og solenergi. Norge ønsker at Verdensbanken engasjerer seg enda mer for å få fram energieffektivisering og fornybar energi i Sør-Afrika. Det vil hjelpe landet å nå sine egne klimamål.