Historisk arkiv

Nato-seminar i Oslo 14. januar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

14. januar kommer om lag 250 delegater til seminar i Oslo om Natos nye strategiske konsept. Madeleine Albright og ekspertgruppen som skal komme med innspill til konseptet deltar sammen med fremtredende forskere og politikere fra Nato-landene og partnerland.

14. januar ankommer omlag 250 delegater til seminar i Oslo om Natos nye strategiske konsept. Madeleine Albright og ekspertgruppen som skal komme med innspill konseptet deltar sammen med fremtredende forskere og politikere fra Nato-landene og Natos partnerland. Seminaret er viet videretutvikllingen av Natos ulike partnerskap, inkludert Nato-Russland-samarbeidet. 

Alliansen skal frem mot toppmøtet i Lisboa senhøstes 2010 utarbeide et nytt strategisk konsept. Det strategiske konseptet er, etter Atlanterhavspakten fra 1949, Natos mest sentrale dokument. Konseptet vil legge føringer for Alliansens innretning i kommende tiår. Det gjeldende strategiske konseptet er fra 1999.

Prosessen frem mot vedtak av et nytt strategisk konsept er delt inn i tre faser. I den første såkalte refleksjonsfasen skal det avholdes en serie seminarer ledet an av en ekspertgruppe med USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright i spissen.

Fase to er en konsultasjonsfase hvor medlemslandene vil fremme sine synspunkter overfor ekspertgruppen. Disse fasene avsluttes med en rapport fra ekspertgruppen til Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen innen mai 2010.

I den tredje fasen, forhandlingsfasen, skal de allierte komme til enighet om et nytt strategisk konsept. Dette skal så vedtas av stats- og regjeringssjefene på toppmøtet i slutten av november 2010.
 
I refleksjonsfasen fra oktober 2009 til februar 2010 skal det avvikles fire seminarer. Norge er vert for det tredje av disse seminarene i Oslo torsdag 14. januar 2010. Tyskland, Romania og Spania er medarrangører. Nato-eksperter fra Brussel og alliansens medlemsland skal i Oslo sammen med partnerlandene drøfte videreutviklingen av Natos ulike partnerskap. Dette inkluderer Partnerskap-for-fred og Det euro-atlantiske partnerskapsrådet, samarbeidet med land rundt Middelhavet og i Midtøsten, samt Natos forhold til Russland.

Både utenriksminsiter Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Grete Faremo vil delta på seminaret. Andre fremtredende innledere er Madeleine Albright selv, Israels tidligere utenriksminister Shlomo Ben-Ami, Tysklands statssekretær Werner Hoyer, og Romanias statssekretær Bogdan Aurescu.

Fullt program for seminaret finnes på seminarets hjemmesider.

For ytterligere informasjon om utviklingen av nytt strategisk konsept vises det til følgende linker: