Historisk arkiv

Solheim besøkte Burma

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har besøkt Burma - to år etter at syklonen Nargis tok livet av 140.000 mennesker. For første gang på mange år fikk en gruppe norske journalister være med inn i Burma på pressevisum.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim besøkte denne uken Burma.

Det er to år siden syklonen Nargis tok livet av 140.000 mennesker. 

Solheim møtte blant annet utenriksminister U Nyan Win og andre ledere i det burmesiske regimet. For første gang på mange år fikk en gruppe norske journalister være med inn i Burma på pressevisum. (Se video fra besøket lenger ned på siden).

Norge støtter flere humanitære prosjekt i Burma, og har de siste to årene gitt til sammen 320 millioner kroner i nødhjelp og til gjenreising. Syklonen Nargis er den verste naturkatastrofen i landet noen sinne. 

- Jeg møtte mennesker som har fått livene sine ødelagt etter syklonen. De fortalte meg sterke historier. Burmas selvvalgte og pålagte isolasjon fører til at barn vokser opp uten å kunne lese og skrive. Syklonen for to år siden rammet to millioner mennesker. Folk som hadde det ille, fikk det enda verre, sier Solheim. 

I år er det 20 år siden fredsprisvinner Aung San Suu Kyis parti Den nasjonale liga for demokrati (NLD) vant det demokratiske valget i Burma. Solheim fikk ikke møte Suu Kyi som sitter i husarrest. Han møtte derimot de såkalte «onklene» som var lederne i partiet. Han møtte også politikere som har brutt med NLD. 

- Vi snakket mye om det kommende valget. Ingen tror at valget blir fritt og rettferdig. Samtidig har jeg inntrykk av at mange håper at valget skal åpne opp for politiske endringer, sier Solheim. 

Under det tre dager lange besøket traff Solheim også FN-organisasjoner og norske organisasjoner som jobber i Burma.