Historisk arkiv

Utenriksministeren møtte Al Jazeera

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Da Ammar ble arrestert, holdt vi alle pusten. Ammar, som hadde jobbet med dette seminaret om menneskerettigheter og ytringsfrihet befant seg plutselig midt i svært dramatiske begivenheter i et av Ghaddafis fengsler.

-  Da Ammar ble arrestert, holdt vi alle pusten. Ammar, som hadde jobbet med dette seminaret om menneskerettigheter og ytringsfrihet befant seg plutselig midt i svært dramatiske begivenheter i et av Ghaddafis fengsler.

Dette sa utenriksminister Jonas Gahr Støre da han mandag åpnet seminaret ’Human Rights and Press Freedom’ 11. – 13. april i Oslo. Seminaret ble arrangert av Senter for Menneskerettigheter med støtte fra Utenriksdepartementet.

Fokus for seminaret var menneskerettigheter, internasjonal humanitær rett, den internasjonale straffedomstolen, ytrings- og pressefrihet og ikke minst journalisters arbeidsvilkår i konfliktområder. Initiativtaker var Sami Al Haj, Al Jazeeras kameramann som satt i Guantanamo-basen i 7 år uten tiltale eller dom. Han leder nå Avdeling for menneskerettigheter ved Al Jazeeras kontor i Doha. Denne avdelingen lager egne program om menneskerettigheter og forsøker også å bidra med menneskerettighets-vinklinger i andre programmer.

Mostefa Souad, assisterende direktør i Al Jazeera Network og nyhetssjef for arabisk-språklige Al Jazeera i Doha, inviterte også norske journalister til debattmøte. Han la vekt på Al Jazeeras dekning av Nord-Afrika og Midt-Østen de siste månedene. I tilknytning til debattmøtet arrangerte Al Jazeera og norske journalister en solidaritetsmarkering for Ammar Al Hamdan som arbeider ved Al Jazeeras Oslo-kontor og ble fengslet på jobb i Libya i februar.        

Al Jazeera-delegasjonen besøkte NRK som intervjuet flere av deltakerne om pressefrihetens kår i Nord-Afrika og Midt-Østen. Al Jazeeras kjente reporter Yousef Alsholy intervjuet utenriksministeren og planlegger flere program om Norge fremover. I NRK møtte Al Jazeera blant annet programdirektør Per Arne Kalbakk, utenriksredaktør Stein Bjøntegård og profilerte journalister og kommentatorer som Gro Holm, Jan Espen Kruse og Sigurd Falkenberg Mikkelsen. Diskusjonene omfattet blant annet dekning av karikaturtegninger og Koranbrenning samt hvordan det er å arbeide i krigs- og konfliktområder.

Al Jazeera ønsker nå et bredere samarbeid med norske miljøer om opplæring i menneskerettigheter, internasjonal humanitær rett, den internasjonale straffedomstolen, ytringsfrihet og sikkerhet for journalister som arbeider i konfliktområder. I tillegg til opplæring ønsker Al Jazeera også et bredere kildenettverk i Norge for å kunne bruke norske eksperter som kommentatorer i aktuelle situasjoner og debattprogrammer. Departementet vil ta dette opp med relevante norske miljøer. Al Jazeera har allerede et samarbeid med Den internasjonale Røde Kors komiteen og UNESCO og er i dialog med Den internasjonale journalistføderasjonen.