Historisk arkiv

Energidebatt med europafokus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norsk energi til morgendagens Europa var tema da utenriksminister Jonas Gahr Støre inviterte 35 sentrale samfunnsaktører til rundebordskonferansen Nasjonalt Europaforum i Stavanger 19. oktober. Hvilken plass vil Norge få i Europas energifremtid og hvordan oppfattes norsk energi i et stadig mer klimabevisst Europa, var spørsmål som var oppe til debatt.

Europa i økonomisk krise.
I sin innledning viste utenriksministeren til situasjonen i EU der den økonomiske krisen dominerer dagsorden. Energi- og klimaspørsmål er skjøvet nedover, men mange igangsatte prosesser som er viktige for Norge, videreføres. Både EU og enkeltland trekker opp langsiktige planer for radikal omlegging av energiforsyning og energiforbruk. Ett fellestrekk er betydelig utbygging av fornybare energikilder og energieffektivisering. For Norge, som en av Europas største energileverandører, er det helt avgjørende å følge med på og forstå disse endringene.  – Vi er definitivt inne i en brytningstid, slo Støre fast.

 

Fra venstre: Hans Borge, Universitetet i Stavanger, statssekretær Per Rune Henriksen og utenriksminister Jonas Gahr Støre

Fra venstre: Hans Borge, Universitetet i Stavanger, statssekretær Per Rune Henriksen og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Utenriksdepartementet / Marit B. Randsborg)

Fra venstre: Paal Frisvold, Europabevegelsen,  Jørgen Kildahl, E.ON. og Helge Solum Larsen, Venstre

 

Fra venstre: Paal Frisvold, Europabevegelsen, Jørgen Kildahl, E.ON. og Helge Solum Larsen, Venstre (Utenriksdepartementet / Marit B. Randsborg)

Hvilken rolle for norsk gass?
Den påfølgende debatten tok opp norske utfordringer og muligheter i energirelasjonene med EU. I dag eksporteres nesten all gass produsert i Norge til EU. Hvilken rolle gass vil ha i fremtiden er imidlertid usikkert. Gassens mange fordeler sammenliknet med andre fossile energikilder (tilgjengelig, betalbar og relativt klimavennlig), innebærer trolig at gass vil ha en betydelig plass selv om de politiske signalene spriker. Mulighetene for innblanding av biogass og bruk av karbonfangst og lagring (CCS) styrket etter flere deltakeres mening gassens muligheter. Deltakere fra miljøorganisasjonene var, ut fra et klimaargument skeptiske til fortsatt eksport av olje og gass fra norsk sokkel.

 

Hva skal vi gjøre med kraften?
Økt utbygging av fornybare energikilder i Norge vil kunne medføre et kraftoverskudd i løpet av de kommende 10 år. Flere tok til orde for at dette må kunne eksporteres til land som trenger svingkraft for økt bruk av vind- og solkraft. Slik kan Norge realisere verdiene i vannkraften samtidig som man bistår disse landenes realisering av utslippskutt. Eimund Nygaard, konsernsjef i Lyse Energi, mente at utbyggingen av kabler går for sakte og at flere aktører enn bare Statnett burde få mulighet til å bidra til kabelutbygging. Andre var opptatt av et kraftoverskudd benyttes nasjonalt til industri og sysselsetting, og til å elektrifisere plattformer på norsk sokkel som i dag drives av små gasskraftverk. Statssekretær Per Rune Henriksen i OED viste til at det allerede er omfattende kraftutveksling med våre naboland. En forutsetning for å legge kabler til andre land avhenger av at det norske overføringsnettet oppgraderes. Dette var igangsatt, men ville ta tid.

 

CCS som del av løsningen.
Utviklingen av teknologi for karbonfangst og lagring (CCS) ble også berørt i flere innlegg, bl.a. fra Liv Monica Stubholt i Aker Clean Carbon. Norge er langt fremme, selv om beslutningen om å bygge et fullskala anlegg på Mongstad er skjøvet ut i tid. I EU er det folkelig motstand mot spesielt lagring av CO2, men flere testanlegg er under utvikling. Med ambisiøse klimamål og en erkjennelse av at fossile energikilder vil være nødvendige i lang tid ennå, vil CCS kunne bli en viktig del av løsningen.  

 

Om Nasjonalt Europaforum.
Nasjonalt Europaforum er en rundebordskonferanse som møtes årlig for å diskutere europapolitiske utfordringer med relevans for Norge. Forumet ledes av utenriksminister Jonas Gahr Støre og samler inviterte representanter fra ulike miljøer, blant annet fra stortingspartier, interesseorganisasjoner, næringsliv og forskning. Som innledere til årets debatt stilte statssekretær i OED, Per Rune Henriksen, Jørgen Kildahl, konserndirektør i tyske E.ON, Nina Jensen, fagsjef i WWF, Eimund Nygaard, konsernsjef i Lyse Energi og Liv Monica Stubholt, daglig leder i Aker Clean Carbon.