Fremdrift for kvinner, fred og sikkerhet i 2011
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 19.12.2011
Den første fremdriftsrapporten for regjeringens oppfølgingsarbeid med FNs resolusjon om kvinner, fred og sikkerhet er nå klar. Rapporten gir en detaljert oversikt over hvordan Norge bidrar til å styrke kvinners deltakelse i arbeidet for å forhindre og løse konflikter, og for å forebygge og beskytte mot seksualisert vold i konflikt.
Den første fremdriftsrapporten for regjeringens oppfølgingsarbeid med FNs resolusjon om kvinner, fred og sikkerhet er nå klar. Rapporten gir en detaljert oversikt over hvordan Norge bidrar til å styrke kvinners deltakelse i arbeidet for å forhindre og løse konflikter, og for å forebygge og beskytte mot seksualisert vold i konflikt.
Regjeringen lanserte ”Kvinner, fred og sikkerhet: Strategisk plan 2011-2013” i januar 2011. Planen er et rammeverk for regjeringens gjennomføring av FNs sikkerhetsråds resolusjon 1325 og de øvrige resolusjonene om kvinner, fred og sikkerhet.
- Vi har mye å vise til. Rapporten viser at Norge er en viktig støttespiller for kvinner i konflikt og postkonfliktland og en pådriver for kvinners bidrag til internasjonal fred og sikkerhet. Men vi må ikke hvile på laurbærene. Det er resultatene på bakken vi skal måles etter, sier statssekretær Gry Larsen.
- Vi må engasjere nye og utradisjonelle partnere og sørge for at de virkelig store pengesummene også kommer kvinner til gode. FN og Verdensbankens fond er viktige i gjenoppbyggingen av stater etter konflikter. Dersom vi skal sikre kvinners politiske og økonomiske rettigheter og lykkes i kampen mot seksualisert vold må utviklingsinstitusjonene ta et større ansvar, supplerer statssekretær Ingrid Fiskaa.
Fra norsk side er det gitt støtte til over 20 lokale, regionale og internasjonale organisasjoner sitt arbeid med å styrke kvinners deltakelse i lokale beslutningsprosesser og å spre kunnskap om SR1325 blant beslutningstakere og et bredere publikum. Det jobbes også tett med FN-systemet å fremme kvinners deltakelse i fredsprosesser og øke antallet kvinnelige meklere.
Dette inkluderer støtte til UN Women og FNs politiske avdelings (DPA) felles Gender and Mediation-strategi, og UN Action og DPAs arbeid for å utvikle retningslinjer for hvordan seksualisert vold kan adresseres i våpenhvile- og fredsavtaler. Norge jobber også for at personell som deltar i internasjonale operasjoner får opplæring i resolusjonene om kvinner, fred og sikkerhet og for å øke kvinneandelen i internasjonale operasjoner, ikke minst i operative stillinger.
Den norske innsatsen mot seksualisert vold i konflikt har i 2011 vært særlig rettet inn mot Den demokratiske republikken Kongo. Mye av arbeidet knyttet til forebygging og beskyttelse foregår i samarbeid med FN-systemet i felt. Norge har blant annet finansiert en spesialist innen vitnebeskyttelse og fire observatører som rapporterer, følger opp og forebygger alvorlige menneskerettighetsbrudd i Kongo. Norge bidrar også med fem politirådgivere til FN-operasjonen i Haiti (Minustah).
Politirådgiverne har spesialkompetanse innen etterforskning av seksualisert vold. Det meste av Norges innsats for å bistå overlevende etter seksualisert vold går gjennom frivillige organisasjoner og deres lokale samarbeidspartnere. Partnere i dette arbeidet inkluderer Christian Relief Network (CRN), De norske pinsemenigheters ytremisjons (PYM), Flyktninghjelpen, The International Criminal Court’s Trust Fund for Victims, American Bar Association, Kirkens Nødhjelp og deres lokale samarbeidspartnere.