Historisk arkiv

Gjenopptakelse av betalinger av EØS-midler til Hellas

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge, Island og Liechtenstein vil gjenoppta betalinger av EØS-midler til Hellas. Betalingene ble midlertidig stanset 19. mai i år. Midlene har til formål å utjevne sosiale og økonomiske ulikheter i Europa.

Norge, Island og Liechtenstein vil gjenoppta betalinger av EØS-midler til Hellas. Betalingene ble midlertidig stanset 19. mai i år. Midlene har til formål å utjevne sosiale og økonomiske ulikheter i Europa og blir i Hellas brukt på ulike prosjekter innen blant annet miljø, helse og kulturminnevern.

Utenriksminister Lambrinidis kom til Norge for å kondolere i forbindelse med terrorhendelsene 22. juli. Utenriksministrene hadde også samtaler om blant annet situasjonen i Midtøsten, med spesielt fokus på Libya og Syria, den finansielle situasjonen i euro-sonen og om andre bilaterale spørsmål som EØS-finansieringsordningen.

Utenriksminister Lambrinidis kom til Norge for å kondolere i forbindelse med terrorhendelsene 22. juli. Utenriksministrene hadde også samtaler om blant annet situasjonen i Midtøsten, med spesielt fokus på Libya og Syria, den finansielle situasjonen i euro-sonen og om andre bilaterale spørsmål som EØS-finansieringsordningen. (Foto: UD)

 

- Jeg anerkjenner den greske statens tiltak og opprydding som gjør det mulig å gjenoppta utbetalingene. Jeg ser dette også i sammenheng med de øvrige reformene som greske myndigheter gjennomfører for å bringe orden i økonomien, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Betalingene ble stanset i påvente av innbetaling av Hellas’ egenandel til prosjektene og dokumentasjon for allerede foretatte betalinger. Greske myndigheter har nå foretatt de nødvendige betalinger og fremskaffet tilfredsstillende dokumentasjon, slik at betalingene til de greske prosjektene kan gjenopptas. For å forhindre liknende betalingsavbrudd i fremtiden har greske myndigheter omorganisert sine betalingssystemer.

Fra norsk side er vi tilfreds med måten greske myndigheter har fulgt opp saken og håper nå at flest mulig av prosjektene i Hellas kan fullføres på en god måte.

Det er videre i prinsippet enighet mellom giverne og Hellas om bruken av EØS-midlene for 2009-2014 og en avtale som formaliserer dette vil forhåpentlig kunne signeres med det første. Totalt vil 58,6 millioner euro bli brukt til programmer i asyl- og migrasjonssektoren, miljø og til å støtte sivilt samfunn i Hellas.