Historisk arkiv

Gir ni millioner til forskning på mineraler i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet støtter et nytt professorat i malm- og ressursgeologi ved Universitetet i Tromsø med ni millioner kroner over fem år. - Å styrke det allerede kompetente miljøet på Universitetet i Tromsø, er et viktig bidrag, sier statssekretær Lahnstein.

Utenriksdepartementet støtter et nytt professorat i malm- og ressursgeologi ved Universitetet i Tromsø med ni millioner kroner over fem år.  – Regjeringen vil satse mer på utvikling av mineralbasert næringsvirksomhet i nord. Vi trenger mer og bedre kunnskap for å få dette til. Å styrke det allerede kompetente miljøet på Universitetet i Tromsø, er et viktig bidrag, sier statssekretær Lahnstein.   

- Regjeringen ønsker å bidra til flere arbeidsplasser og økt verdiskaping i mineralnæringen i Norge. Ikke minst i nord er mulighetene store. Med dette professoratet tas et nytt viktig skritt for å bygge den kunnskapsmessige basisen som må til for å kunne utnytte disse ressursene, sier Lahnstein.  

Professoratet støttes over Utenriksdepartementets Barents 2020-ordning, som skal bidra til forskning som produserer ny kunnskap om, for og i nordområdene. I regjeringens nordområdesatsing er utvikling av mineralbasert næringsvirksomhet framhevet som et prioritert område. Økt etterspørsel etter mineralressurser har ført til økende priser på mineralske råstoffer. 

- Opprettelsen av professoratet ved Universitetet i Tromsø kommer ikke bare universitetet og Tromsø til gode, men hele landsdelen. I tillegg vil det styrke norske muligheter til å bidra i kunnskapsutviklingen på nordisk og europeisk nivå, sier Lahnstein.

Den geologiske regionen som kalles Det fennoskaldiske skjold (de nordlige deler av Norge, Sverige, Finland og Vest-Russland) antas å være et av områdene i Europa hvor muligheten til å hente ut mineraler er størst. Norge er allerede en viktig leverandør av en rekke mineralressurser, men det er også et stort potensial for å utnytte andre råstoffer som er sterkt etterspurt. 

- For å utnytte potensialet for næringsutvikling som ligger i de nord-norske mineralressursene på en bærekraftig måte trengs det ny kunnskap langs hele verdikjeden. Vi trenger også internasjonalt samarbeid, ikke minst med våre nordiske naboland og russiske miljøer. Det er allerede samarbeid om forskningsprosjekter på gang mellom de nordiske land og i Barentsregionen, sier Lahnstein.

(Sydvaranger gruve)