Historisk arkiv

Første norske minister i Somalia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er rystet etter å ha besøkt sultrammede Somalia – som første norske statsråd.

Solheim er svært bekymret for sultkatastrofen som igjen rammer Somalias befolkning. FN frykter at så mange som 750 000 barn, kvinner og menn vil dø før jul. Det er flere mennesker enn det bor i hele Oslo. Fredag var han på besøk i landets hovedstad, Mogadishu. Det var første gang en norsk statsråd besøkte landet.

- Sultkatastrofen er fortsatt svært alvorlig. I 2011 burde ingen barn dø av sult. Det er hjerteskjærende å se barn i treårsalderen veie like mye som nyfødte barn gjør i Norge. Vi må gjøre det vi kan for at dette ikke skjer igjen, sier Solheim.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim snakker med norsk-somaliske Mukhtar Ainashe, som er rådgiver for Somalias president, Sheik Sharif Ahmed.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim snakker med norsk-somaliske Mukhtar Ainashe, som er rådgiver for Somalias president, Sheik Sharif Ahmed. (Foto: Anne Vinding, Utenriksdepartementet)

 

Under besøket møtte Solheim borgermesteren i Mogadishu, Mohamud Ahmed Tarzan. I tillegg hadde han samtaler med Said Herzi som bor og jobber i Mogadishu for Flyktninghjelpen. Han møtte også presidentens nære rådgiver, norsk-somaliske Mukhtar Ainashe samt lederen for den afrikanske unions militære styrker i landet. 

- Mogadishu er en by der det går framover. Al-Shabaab-militsen har trukket seg ut, og myndighetene er i ferd med å få kontroll over byen. Nå kommer det også færre flyktninger til Mogadishu. Det skyldes både at nødhjelpen kommer fram andre steder i Somalia, og at al-Shabab har forlatt flere av de rammede områdene, forklarer Solheim.

Bilder fra besøket finnes på UDs Flickr-side

Krig og konflikt

Konflikten i Somalia har pågått siden 1989. Den har gjort lokalsamfunnene sårbare, og selv de militære styrkene i Mogadishu klarer ikke å gjøre byen trygg for innbyggerne. Somalia har i realiteten ikke hatt en fungerende stat på over 20 år. Dette har ført til at det er vanskelig å nå ut til de som lider. Det er også vanskelig å forebygge krisen gjennom å styrke den lokale motstandskraft mot tørken.

- Sultkatastrofen i landet skyldes ikke først og fremst tørken, men krig og mangel på politisk styring. Det viktigste for landets regjering er å skape trygghet og sikkerhet for befolkningen, mener Solheim.

Al Shabaab har gjennom flere år nektet FN og andre humanitære organisasjoner å hjelpe folk som trenger det. De har ikke fått lov til å dele ut mat, bygge skoler, sykehus eller hjelpe til med landbruk.

Toppmøte i Nairobi

Direkte fra Mogadishu dro Solheim til et politisk toppmøte i Nairobi hvor flere afrikanske statsledere var samlet for å finne løsninger på sultkatastrofen. Der møtte han Somalias president, Sheikh Sharif Ahmed og statsminister Abdiweli Mohamed Ali i Somalias overgangsregjering.

- Skal Somalia klare å skape en fungerende stat som forhindrer at folk dør i hungersnød, så må de rekke ut en hånd til alle krefter i landet. Det inkluderer også Al-Shabaab, mener Solheim.

Norge har nettopp doblet støtten til sultofrene i Somalia. Til sammen gir nå Norge 620 millioner kroner i humanitær hjelp gjennom organisasjoner som driver bistandsarbeid i landet.