Historisk arkiv

Et land blir født

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Sør-Sudans befolkning har talt. Overveldende 98,8 prosent stemte for løsrivelse. Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim var eneste utenlandske politiker til stede da resultatene ble offentliggjort i Juba.

Jubel, sang og dans brøt ut da resultatet av folkeavstemningen i Sør-Sudan ble lest opp. Arrangørene fikk problemer med å håndtere folkemengdene. Som eneste representant fra utlandet fikk Solheim tale under markeringen. Solheim sa at Sør-Sudan hadde motbevist alle pessimistene.

- De sa det ikke ville bli noen folkeavstemning. Det ble det. De sa det ville bli mye vold. Det var ingenting. De sa Nord-Sudan ikke ville akspetere resultatet. Det gjorde de, sa Solheim.

Feiring i Sør-Sudans hovedstad, Juba. (Foto: Trine J. Eskedal, UD)

Se flere bilder fra Solheims besøk på UDs Flickr-side.

Følelsesladet president
Blant ministrene på ærestribunen ville alle omfavne en åpenbart følelsesladet president Salva Kiir.

- Feiringen må ikke ta overhånd. De endelige resultatene vil først være om ei uke eller to. Sør-Sudan er fremdeles en del av Sudan fram til 9. juli. Først da skal Sudans flagg fires og Sør-Sudans flagg heises, sa Kiir.

Solheim oppfordret også det internasjonale samfunn om å strekke ut hånden til Nord-Sudan.

- Løsrivelser er aldri enkle. Norge og det internasjonale samfunn er klare til å støtte den nye staten, men det er Sør-Sudans egne myndigheter som er ansvarlige for utviklingen, sa Solheim.

Takket Nord-Sudan
Kiir roste Sudans president Bashir og omtalte ham som en fredshelt.

- Sør-Sudan er avhengig av et godt forhold til Nord-Sudan og andre naboland, sa Kiir.

Han understrekte også at ordningene i fredsavtalen med bl.a. en nasjonal enhetsregjering der Kiir er Sudans visepresident vil fortsette fram til 9. juli. Det hadde han blitt enig med Bashir om tre dager tidligere.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Sør-Sudans president Salva Kiir. (Foto: Trine J. Eskedal, UD)

Fødselssmerter
Folkeavstemningen er en milepæl for gjennomføringen av fredsavtalen fra 2005, framforhandlet med norsk deltakelse. Avstemningen har blitt beskrevet som fredelig og troverdig. Oppmøtet var på imponerende 97,2 prosent.

Offentliggjøringen av resultatene fant sted ved John Garang-minnesmerket i Juba. Det er samme sted som Sør-Sudans president Salva Kiir avla sin stemme den 9. januar.

- Sør-Sudan er Afrikas 54. baby-nasjon. Den vil trenge omsorg og støtte, sa nestleder i avstemningskommisjonen, Justice Chan. Han advarte mot fødselssmerter i perioden før uavhengighetsdagen 9. juli. Chan takket også for støtten til folkeavstemningen fra det internasjonale samfunn, inkludert fra Norge. Valgresultatene er også tilgjengelige på http://southernsudan2011.com.

Se flere bilder fra Solheims besøk på UDs Flickr-side.