Historisk arkiv

Sudan på vei mot en ny start

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er ingen steder i verden at deling av et land er enkelt. Historien har vist at det er mulig, og samtidig skape et godt naboskap, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim under sitt Sudan-besøk i mai.

- Det er ingen steder i verden at deling av et land er enkelt. Historien har vist at det er mulig, og samtidig skape et godt naboskap. 

Det sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim da han besøkte Sudan 7. og 8. mai. Før første gang kom utviklingsministerne fra Norge, USA og Storbritannia på besøk sammen. 

Norge, USA og Storbritannia har lenge samarbeidet tett for å styrke freden og utviklingen i Sudan. Den britiske utviklingsministeren Andrew Mitchell var med sammen med lederen for USAs utviklingsorganisasjon Rajiv Shah. 

- Vi er her for å vise at vi vil fortsette støtten til landene etter 9. juli. Samtidig er vi bekymret over at samtalene om noen av disse uløste spørsmålene har gått i stå. Fra møtet i Sudan: Andrew Mitchell (Storbritannia), Erik Solheim og Rajiv Shah (USA) møtte Sør-Sudans president Salva Kiir (t.v.) i Juba. Foto: Trine J. Eskedal, UDDet viktigste nå er å stå samlet i den kritiske fasen, sa Solheim.  

En fjerdedel av befolkningen, en tredjedel av landet og opp mot 80 prosent av oljen blir værende på sørsiden av grensen når Sudan deles i to 9. juli. Det er på dagen et halvt år etter at 99 prosent av innbyggerne i Sør-Sudan stemte for uavhengighet fra nord. Folkeavstemningen utgjorde en bærebjelke i fredsavtalen fra 2005 som gjorde slutt på flere tiår med blodig konflikt mellom nord og sør. Republikken Sør-Sudan blir den 54. staten i Afrika og verdens yngste land.

- Det gjenstår mange uløste problemer før delingen. De er ikke enige om hvor grensen skal gå. De snakker også om sikkerhetsordninger, statstilhørighet og fordeling av oljeinntekter og andre verdier. Rammene for et framtidig samarbeid mellom nord og sør og status for det omstridte området Abyei gjenstår også, sier Solheim. 

Ministrene fra de tre landene la vekt på at det er viktig å skape bærekraftig økonomisk, politisk og sikkerhetsmessig samhandling mellom de to framtidige statene. USA sa seg villige til å være vertskap for en økonomisk konferanse for Sør-Sudan. 

- Norge har tatt initiativ til at det arrangeres en tilsvarende konferanse for Sudan i løpet av høsten, sier Solheim. 

Det ble også gitt forpliktelser om at de tre landenes vil videreføre engasjementet for utvikling. Norge, USA og Storbritannia er de som gir mest i støtte til Sudan. Norge ga vel 700 millioner kroner i bistand til Sudan i 2010. Fra norsk side ble det understreket at vi blant annet vil styrke vårt arbeid med kapasitetsbygging og økonomistyring innenfor oljesektoren i både nord og sør. 

Solheim, Mitchell og Shah besøkte både Juba i sør og Khartoum i nord. De snakket både med Sør-Sudans president Salva Kiir og Sudans visepresident Ali Osman Taha. I tillegg møtte de FN, frivillige organisasjoner og næringslivet.

Les kronikken ”Sudan ved et veiskille” her