Historisk arkiv

Norsk støtte til Tanzanias «grønne revolusjon»

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Vi tar nok et steg videre på veien mot å realisere landbrukskorridoren i Tanzania, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim under et besøk i Dar es Salaam søndag.

 – Vi tar nok et steg videre på veien mot å realisere landbrukskorridoren i Tanzania, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim under et besøk i Dar es Salaam søndag.

Norske bidrag har vært avgjørende for å drive prosjektet framover, nå signaliserer Solheim ytterligere norsk støtte.

Erik Solheim og Tanzanias landbruksminister Maghembe. Foto: Christian Grotnes Halvorsen, UDLandbrukskorridoren kalles offisielt The Southern Agricultural Growth Corridor of Tanzania (SAGCOT). Dette er et samarbeid mellom myndigheter, private investorer, donorer og bønder. Norske Yara har vært en av initiativtakerne.

– Målet er å få økt vekst, økt matproduksjon og bidra til en grønn revolusjon i landet. Dette kan bli en modell for flere land, sier Solheim.

Tanken er å legge om landbruksproduksjonen til kommersiell drift i et område som er større enn 350 000 hektar. I dag domineres området av småbønder som produserer mat til eget forbruk. Målet er å gjøre dem i stand til å betjene markeder både regionalt og internasjonalt ved siden av å øke matvaresikkerheten lokalt og løfte 2 millioner mennesker ut av fattigdom.

– Landbruket er nøkkelen til Tanzanias utvikling, for å skape arbeidsplasser og økonomisk vekst, sier Solheim.

Omleggingen vil kreve store investeringer i infrastruktur som veier, strømforsyning, lager mm. På møtet med blant annet Tanzanias landbruksminister Maghembe søndag varslet Solheim norsk støtte til å danne et eget sekretariat og fond for SAGCOT.

Sekretariatet skal koordinere samarbeidet mellom offentlige, private og internasjonale aktører som er involvert i arbeidet med å realisere landbrukskorridoren.

– Dette kan bidra til å gjøre prosjektet enda mer attraktivt for investorer, sier Solheim.

Flere bilder på UDs Flickr-side.