Historisk arkiv

Situasjonen i Tunisia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Flere titalls mennesker er blitt drept og mange er såret i demonstrasjoner og sosial uro i Tunisia i løpet av de siste ukene. - Norge er bekymret over situasjonen i Tunisia, sier statssekretær Espen Barth Eide.

Demonstrasjonene er blitt gjennomført flere steder i landet, til tross for at myndighetene har satt inn et stort oppbud av politi og militære styrker. De fleste av demonstrantene er unge mennesker som protesterer mot arbeidsledighet, vanskelige levekår, korrupsjon og brudd på menneskeretttighetene.

Norge tar avstand fra voldsbruken i Tunisia og er bekymret over meldingene om de høye sivile dødstallene, sier statssekretær Eide. Tunisiske myndigheter må respektere forsamlings- og ytringsfriheten, noe landet også har forpliktet seg til i FNs menneskrettighetsråd. Norge oppfordrer videre myndighetene til å slippe fri bloggere og journalister som er blitt fengslet. Samtidig oppfordrer vi alle parter til å gå i dialog for å finne løsninger på de spørsmålene som er blitt reist av demonstrantene.