Tv-aksjonen til Norsk Folkehjelp
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 21.10.2011
I år går NRKs tv-aksjon til Norsk Folkehjelps arbeid med å fjerne miner og klasevåpen i de mest rammede landene. Norsk Folkehjelp er den mest sentrale samarbeidspartneren for norske myndigheter i arbeidet for å rydde opp i miner og klasevåpen etter krig og konflikt og for å sikre at dette gjøres på en god måte.
Norsk Folkehjelp blir sett på som en av de dyktigste og mest profesjonelle organisasjonene som arbeider med å fjerne miner og klaser internasjonalt, og som pådrivere for nye og mer effektive metoder å gjøre dette på.
Norsk Folkehjelp var også en svært viktig partner i fremforhandlingen av Minekonvensjonen og Konvensjonen om klaseammunisjon. Gjennom å trekke på sin ekspertise og brede erfaring fra rydding av miner og klaseammunisjon har organisasjonen bidratt til at de multilaterale forhandlingene har hatt fokus på den humanitære virkeligheten og på hva som faktisk må til for å skape en tryggere hverdag for dem som lever i rammede områder.
Statssekretær Gry Larsen på besøk hos Norsk Folkehjelps mineryddere i Libanon tidligere i år.
(Foto: Mai Tonheim, UD)
Minekonvensjonen ble fremforhandlet i Folkets Hus i Oslo i 1997. Den har nå 157 statsparter. Minekonvensjonen har skapt en norm som gjør at selv de få landene som fortsatt har landminer på lager ikke kan bruke disse uten massiv internasjonal fordømmelse. Ingen store land har brukt landminer de siste årene, og produksjonen er svært liten. Siden Minekonvensjons start har millioner av miner blitt destruert, store områder minebefengt land er ryddet og overlevende har krevd og fått sine rettigheter.
Konvensjonen om klaseammunisjon ble fremforhandlet i 2008 og trådte i kraft i 2010. 111 land har allerede enten undertegnet eller tiltrådt konvensjonen, og de to første presidentskapene er Laos og Libanon – som begge er hardt rammet. Også Konvensjonen om klaseammunisjon har etablert en norm som blir fulgt av mange flere land enn dem som til nå har sluttet seg til. Siden konvensjonen ble vedtatt i 2008 et det kun en liten håndfull land som har brukt dette våpenet, og bruken har blitt sterkt fordømt internasjonalt.
Konvensjonen om klaseammunisjon var en stor suksess fordi den forbød et våpen som i stor grad fortsatt lå på lagre, men som heldigvis var brukt i begrenset omfang, slik at man fikk hindret en potensielt stor humanitær krise. Konsekvensene for befolkningen der klasevåpen er brukt er likevel store, men konvensjonen søker å begrense skadevirkningene så raskt og godt som mulig.
Alle land som har opplevd krig de siste femti årene har måttet leve med frykten for at miner og blindgjengere rammer familie, venner, kolleger på de grusomste måter, i tiår etter at krigene har sluttet. Miner og blindgjengere forlenger krigens redsler i generasjoner. Norge har i mange år vært en pådriver for humanitær nedrustning internasjonalt og for å minske de humanitære konsekvensene for sivilbefolkningen både under og etter væpnet konflikt.
Mottoet for tv-aksjonen i år er ”Vi rydder for livet”. Norsk Folkehjelp rydder for livet – med sitt eget store engasjement og hjerte, og for livene til alle dem som bor og lever i konstant fare for å miste liv og lemmer. Norsk Folkehjelp redder liv hver dag og norske myndigheter er stolte av å være en partner i dette arbeidet.