Høyere forventninger til næringslivets samfunnsansvar
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 20.11.2012
Forbrukere, ansatte og investorer forventer oftere at næringslivet viser samfunnsansvar. Samtidig står bedrifter klare til å engasjere seg i land som gjennomgår politiske omveltninger. Dette var blant temaene under Utenriksdepartementets internasjonale samfunnsansvarskonferanse i Oslo, 13.-14. november.
Utenriksminister Espen Barth Eide innleder på departementets CSR-konferanse. (Foto: UD)
Næringslivets samfunnsansvar eller corporate social responsibility (CSR) har meldt seg med fornyet aktualitet etter at bedrifter står klare til å engasjere seg i land som har gjennomgått politiske omveltninger eller kursendringer.
Fra å ha frarådet norske bedrifter å gå inn i Myanmar, oppmuntrer regjeringen nå til det.
- Det er ikke et spørsmål om man skal gå inn i nye markeder som Myanmar, men hvordan man gjør det, sa utenriksminister Espen Barth Eide under sitt åpningsinnlegg på konferansen.
Forutsetningen er at norske bedrifter lever opp til de samme etiske standardene som de gjør hjemme, og at de ivaretar sitt ansvar for å respektere menneskerettighetene, utdypet utenriksministeren.
Konferansen fokuserte på hvordan vi kan gjøre avstanden mindre mellom internasjonale CSR-prinsipper og små og store bedrifters praksis i deres utenlandske virksomhet. Sivilt samfunn, media og myndigheter har sentrale roller i dette arbeidet.
CSR har utgjort en forskjell, selv om mye gjenstår. I fremtiden vil trolig forventningene til næringslivets samfunnsansvar hos forbrukere, ansatte, investorer og publikum tilta. Dette vil trolig igjen føre til større oppmerksomhet om samfunnsansvar blant bedrifter som setter likhetstegn mellom godt omdømme og godt salg.
Gitt næringslivets sentrale funksjon som verdiskaper i samfunnet, ble det under konferansen argumentert for en «smart mix» mellom frivillighet, lover/reguleringer og incentiver knyttet til utøvelse av CSR.