Historisk arkiv

Energi og kokekunst i Mosambik

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge utvider energisamarbeidet med Mosambik. Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås undertegnet i dag en ny avtale i hovedstaden Maputo.

Intensjonsavtalen ble undertegnet sammen med Mosambiks energiminister Salvadór Namburete. Den innebærer blant annet samarbeid mellom Vann- og energidirektoratet, Statnett og tilsvarende institusjoner i Mosambik.

Intensjonsavtalen ble undertegnet av utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås og Mosambiks energiminister Salvadór Namburete.
Intensjonsavtalen ble undertegnet av utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås og Mosambiks energiminister Salvadór Namburete. (Foto: Utenriksdepartementet/Svein Bæra)

- Mosambik har rike energiressurser. Det gjelder både vannkraft og de nye funnene av naturgass. Det er store forventningene om at inntekter fra disse ressursene skal komme folket til gode. Den nye avtalen skal bidra til bedre planlegging og styring, sier Holmås.

Under besøket i Mosambik fikk utviklingsministeren se på nært hold hva moderne energi kan bety for sosial utvikling. Tradisjonell matlaging over åpen ild ble demonstrert, mens lunsjen ble tilberedt på nye energieffektive kokeovner. Holmås fikk også høre direkte fra folk hvilke fordeler forhåndsbetaling av strøm kan ha for husholdninger med lave og usikre inntekter.

Ved første øyekast er det ikke mye som minner om Norge i Mosambik. Men én ting har de to landene felles: De er svært på rike energiressurser. Fram til nå har strømmen i hovdesak vært basert på vannkraft. Betydelige mengder av denne klimavennlige formen for energi har blitt eksportert til nabolandene. De siste årene har Mosambik også oppdaget enorme forekomster av naturgass utenfor kysten.

Samtidig er det store utfordringer i energisektoren. Bosettingen i landet er tynt spredt over store områder. Dette gjør strømforsyning vanskelig og dyrt. Det nasjonale strømnettet når bare ut til en av fem husholdninger. De aller fleste bruker ved eller trekull og tradisjonelle ovner for matlaging. Dette skader klima og helse, spesielt for kvinner og jenter.

- Nå skal vi samarbeide enda tettere med Mosambik for å sikre at energirikdommen kommer flere til gode. Vi har samarbeidet om energi i mange år, og myndighetene ser norsk kunnskap og erfaring som svært relevant, sier Holmås.

I Boane utenfor Maputo besøkte utviklingsministeren MBEU. Dette er en liten lokal organisasjon som støtter enker og fattige kvinner med å skape egne jobber og inntekter. Blant annet produserer de mer effektive kjøkkenovner. Ovnene kan redusere brenselsbehovet med opptil to tredjedeler. Derfor er de innspart i løpet av et par måneder, og det blir langt mindre røyk og sot i hjemmet.