Historisk arkiv

Utenrikstjenesten og norsk næringsliv spiller hverandre gode

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Næringslivsledere fra små og store bedrifter gav 11. desember Espen Barth Eide og Trond Giske gode råd om hvordan Norges ambassader kan bli ende bedre støttespillere for norsk næringsliv i utlandet. Nå inviterer Eide og Giske også andre bedrifter til å delta i rådslagningen. Bruk skjemaet under for å komme med din bedrifts innspill.

- Norsk næringsliv har vist omstillingsevne og vilje til å gå inn i nye og krevende land. Det øker forventningene til en kompetent og tilgjengelig utenrikstjeneste, sa utenriksminister Espen Barth Eide. 

Gode innspill fra toppledere i store og små bedrifter og næringslivsorganisasjonene satte tonen for innspillskonferansen i NHOs lokaler i Oslo. 

Giske, Eide og Aune

Nærings- og handelsminister Trond Giske i samtale med utenriksminister Espen Barth Eide og politisk rådgiver i UD Ingrid Aune under innspillskonferansen for næringslivet. (Foto: Svein A. Michelsen, UD)

Bedriftene ønsker seg bedre samspill og koordinering mellom alle aktører i offentlig sektor. Å framstå under ett flagg gir fordeler for alle. 

Næringslivet ønsket også å bli involvert tidligere i planleggingen av offisielle besøk og delegasjoner. 

Mange ambassader fikk ros for å gi god hjelp til næringslivet, men kvaliteten på støtten varierte i for stor grad fra stasjon til stasjon. Å få gode kontakter gjennom ambassadenes nettverk kan være gull verdt for bedrifter i oppstartsfasen. 

Norsk ambassadepersonell er gjerne stasjonert i treårsperioder. Noen bedrifter foreslo derfor at ambassadene i større grad benyttet seg av lokalt ansatte for å holde på næringslivskompetansen. 

Til gjengjeld foreslo én bedrift at næringslivet burde tilby utenrikstjenesten kompetanseoppbygging for eksempel i form av hospitering og dialog før utreise. 

Internasjonaliseringen av norsk økonomi har økt kraftig i de seneste årene. Samtidig flyttes tyngdepunktet i global økonomi fra vest til øst og sør – til asiatiske og andre fremvoksende økonomier. 

- Jeg vil si at UD er blitt bedre på næringsfremme. Men det er for store forskjeller mellom hva ambassadene tilbyr. Vi må se på «best practices, derfor er jeg glad for denne muligheten til å lytte til næringslivets ønsker, sa utenriksministeren. 

Den økonomiske krisen har ført til at europeiske lands utenrikstjenester jobber mer med å fremme sine lands bedrifter internasjonalt. Den økte innsatsen gjøres ofte i land med mindre politisk og økonomisk forutsigbarhet enn i de tradisjonelle europeiske markedene. I de fremvoksende økonomiene kan det derfor være ekstra viktig at ambassadene fungerer som døråpner og også som dialogpartner for norske bedrifter som ser på muligheter i nye, mer krevende markeder. 

- Suksess ute er avgjørende for verdiskaping, sysselsetting og velferd i Norge, sa utenriksministeren.

Innspillene fra næringslivet vil bli samlet i et forslag til en handlingsplan som skal brukes for å forbedre arbeidet med næringsfremme i utenrikstjenesten og i samarbeidet med Innovasjon Norge og Nærings- og handelsdapartementet. Arbeidet skal sluttføres i løpet av januar 2013.

****

Skjemaet er ikke lenger tilgjengelig.