Historisk arkiv

Utenriksministeren gratulerer russiske GOLOS med Sakharov-prisen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Den russiske organisasjonen GOLOS har gjort en stor innsats for å styrke rettighetene til russiske velgere de siste ti år. Sakharov-prisen er en honnør for organisasjonens arbeid for demokrati. GOLOS er en verdig prismottaker, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I går ble det kjent at Andrej Sakharovs Frihetspris 2012 gis til den russiske foreningen GOLOS ("Stemme"). Prisen deles ut av Den norske Helsingforskomité.

Ifølge Helsingforskomitéen er foreningen GOLOS den eneste uavhengige organisasjonen som gjennomfører landsdekkende valgobservasjon i Russland. GOLOS ble stiftet i 2000 og er aktiv i hele 40 regioner i Russland. Golos har siden starten observert et stort antall valg og folkeavstemninger i Russland. I begrunnelsen for prisen roses organisasjonen for systematiske, effektive og oppdaterte metoder for overvåking av valgprosesser i Russland. GOLOS har hatt stort fokus på å styrke valgobservasjon lokalt. Dette er viktig i Russland hvor det gjennomføres valg ett eller flere steder hver eneste måned året gjennom. Norge støtter GOLOS gjennom vårt bidrag til Helsingforskomiteen.  

Andrej Sakharovs Frihetsfond ble opprettet i 1980 av Den norske Helsingforskomité, med samtykke og støtte fra Andrej Sakharov selv, for å hjelpe og fremheve mennesker som på grunn av meninger, tro eller samvittighet blir forfulgt eller fengslet. Den første Sakharov-prisen ble delt ut i 1984.