Historisk arkiv

Grenseløse muligheter for grensesamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge er det første landet innenfor Schengen-samarbeidet som har åpnet sin grense mot Russland for forenklet ferdsel. 29. mai ble avtalen om grenseboertrafikk mellom Norge og Russland iverksatt.

Norge er det første landet innenfor Schengen-samarbeidet som har åpnet sin grense mot Russland for forenklet ferdsel. 29. mai ble avtalen om grenseboertrafikk mellom Norge og Russland iverksatt. Dagen etter kunne utenriksminister Jonas Gahr Støre ønske de første russiske grenseboerne velkommen over grensa på Storskog, og sammen med norske grenseboere feire det første skrittet mot en visumfri sone i nord. 

– I dag er det ikke bare den fysiske grensen mellom Norge og Russland dere har krysset. Dere har også krysset en viktig symbolsk grense mellom gode naboer. Dere har tatt de første skrittene på vei mot et visumfritt naboskap, sa utenriksminister Støre under markeringen av avtalen om grenseboertrafikk 30. mai.   

Utenriksminister Støre markerer grenseboeravtalen ved Storskog. (Foto: Hanne Melfald, UD)

Ordningen innebærer at innbyggerne i et område innenfor 30 km på hver side av grenselinjen kan krysse grensen og oppholde seg på den andre siden uten visum, kun med et grenseboerbevis, i 15 dager av gangen.  Rundt 9000 nordmenn og 40.000 russere som er omfattet av ordningen kan med grenseboerbevis i hånda se fram til en mer normal kontakt og omgang med naboer på tvers av grensa. 

- Avtalen vi feirer i dag er en milepæl i et allerede historisk grensesamarbeid. Ordningen befester de nære historiske og kulturelle båndene i nord, og viser vår felles vektlegging av folk-til-folk-samarbeidet, men uttrykker også en politisk visjon om en visumfri grense, sa Støre.