Et grønt batteri for Europa
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 25.08.2012
- En del av Tysklands fremtid ligger her, sa Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle da han etter samtaler om energi i Oslo avsluttet sitt todagers norgesbesøk på Blåsjø og Saurdal kraftverk i Rogaland.
Westerwelle fikk demonstrert hvordan moderne teknologi åpner nye muligheter for samarbeid om både energi-forsyningssikkerhet og tiltak for klimavennlig fornybar kraft.
Ordfører i Suldal kommune, Torkel Myklebust, møtte Støre og Westerwelle ved ankomst. (Svein Atle Michelsen, UD)
- Westerwelles besøk illustrerer alvoret i Tysklands satsing på fornybar energi og forsyningssikkerhet. Kraftutveksling er både i Norge og Tysklands interesse, det åpner spennende muligheter når kraft kan gå begge veier og ikke minst utnytte at Norge med sine vannlagringskapasitet kan bistå i Europas fornybarsatsing, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Allerede høsten 2010 møttes de to utenriksministrene og kraftindustrien i Bonn for å dra i gang et nytt kapittel i det norsk-tyske energisamarbeidet.
- Fortsatt vil gasseksporten være den dominerende størrelsen i dette samarbeidet. Men med el- kabel til Tyskland på plass innen 2018 åpner det seg helt nye muligheter, sier Støre som minner om at kraftutveksling med Europa ikke betyr at Norge "gir fra seg kraft", snarere at vi kan utnytte eksisterende vannkraft langt bedre.
Jonas Gahr Støre og Guido Westerwelle på omvisning på Saurdal kraftverk. (Svein Atle Michelsen, UD)
Bakteppet for møtet var Tysklands storstilte satsing på utfasing av kjerne- og kullkraft til fordel for fornybar energi. For kort tid siden ble det vedtatt å bygge en sjøkabel for overføring av kraft mellom Norge og Tyskland og mellom Norge og Storbritannia.
Dermed kan det gå kraft begge veier. Sjøkabelen mellom Norge og Tyskland vil fra 2018 blant annet gjøre det mulig å lagre overskuddskraft fra tyske vind- og solkraftverk i norske kraftmagasiner slik som Blåsjø i Rogaland. Ved senere utbygging av norske pumpekraftverk kan tysk fornybar kraftproduksjon knyttes til disse.
Westerwelle lot seg imponere av hvor rent og støyfritt et høyteknologisk vannkraftverk er.
Det finnes i dag sjøkabler til Danmark og Nederland, mens kabel til Storbritannia vil være fullført i 2020.