Sammen mot klasevåpen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 10.09.2012
- Flere land må forby klasevåpen, er den klare beskjeden fra utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Adnan Mansour når Norge nå avløser Libanon som leder for Konvensjonen mot klaseammunisjon.
Ensemble contre les armes à sous-munitions (fransk versjon)
- Flere land må forby klasevåpen, er den klare beskjeden fra utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Adnan Mansour når Norge nå avløser Libanon som leder for Konvensjonen mot klaseammunisjon.
Både land som har sluttet seg til forbudet og land som vurderer et forbud møtes 11.-14. september i Oslo til statspartsmøtet for konvensjonen. Sivilt samfunn deltar også aktivt.
- Libanon har smertelig erfaring med klasevåpen. De er en viktig partner i arbeidet med å få med land der klaseammunisjon har blitt brukt. Jeg er derfor takknemlig for Adnan Mansours personlige engasjement, sier Støre.
De to utenriksministrene deltar begge under åpningen av konferansen. Mansour som utgående president for konvensjonen. Vervet overtas av Norges ambassadør til FN i Genève, Steffen Kongstad.
- For Norge er det viktig at land som har sluttet seg til konvensjonen gjennomfører forpliktelsene knyttet til rydding, bistand til ofre og lagerdestruksjon. Dette blir sentrale temaer på konferansen, sier utenriksministeren.
Konvensjonen som trådt i kraft 1. august 2010, bidrar til å styrke humanitærretten og beskyttelse av sivile i krig og konflikt. Konvensjonen ble forhandlet frem etter et norsk initiativ i 2007 – 2008. 111 stater har sluttet seg til konvensjonen, 75 av dem som statsparter. Konvensjonen forbyr all produksjon, lagring og bruk av klaseammunisjon, og pålegger stater å rydde rammede områder, samt destruere egne lagre innen definerte tidsfrister. Konvensjon har også sterke forpliktelser om støtte til ofre og om internasjonalt samarbeid og bistand.
Til statspartsmøtet kommer ca. 700 deltakere fra stater innenfor og utenfor konvensjonen, FN, det internasjonale Røde Kors, og det sivile samfunn. Norsk Folkehjelp er en viktig aktør på sivilsamfunnssiden.
Mer informasjon om konvensjonen og statspartsmøtet.
Andre relevante lenker: