Kyauk Kyi: Brennende ønske om fred
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 29.05.2012
For to år siden var Kyauk Kyi i Myanmar en slagmark og lukket for omverdenen. 2. pinsedag satt statssekretær Torgeir Larsen ved bordet da tidligere fiender møttes for å få våpenhvilen til å holde.
For to år siden var Kyauk Kyi i Myanmar en slagmark og lukket for omverdenen. I går satt statssekretær Torgeir Larsen ved bordet da tidligere fiender møttes for å få våpenhvilen til å holde.
Torgeir Larsen krysser Sittaung River som markerer grensen til det tidligere konfliktområdet Kyauk Kyi. Foto: Svein Michelsen, UD |
- Etter 63 år med krig har menneskene her et brennende ønske om fred. Vi må ta vare på muligheten som nå er til stede for å støtte denne våpenhvilen, sier statssekretær Torgeir Larsen.
Målet er at de sammen skal finne frem til tiltak som kan gjøre hverdagen bedre for en sivilbefolkning som har opplevd vold og konflikt gjennom årtier.
Møtet var det første av sitt slag og samlet representanter fra regjeringshæren, tidligere opprørsstyrker og internt fordrevne i området. De skal nå møtes hver måned.
- Pilotprosjektene Norge nå igangsetter er basert på de behov de tidligere fiendene er enig om, sier statssekretæren.
Meldingen fra lokalbefolkningen og de internt fordrevne var klar: De ønsker et levebrød og sikkerhet. Bare slik kan det bli fred.
Sikkerhet og levebrød henger nøye sammen i et jordbruksområde hjemsøkt av landminer lagt ut av begge sider i den langvarige konflikten.
Norge og andre givere ser nå på minerydding som et tiltak som vil være avgjørende for menneskene som lever i området. Norsk folkehjelp er allerede i gang med forundersøkelser, samtidig som lokale og regionale organisasjoner mobiliseres for å bidra.
- Formålet med den norske støtten er å bidra til å skape tillit mellom partene i våpenhvilen og støtte opp om den politiske prosessen som bare partene selv kan føre, sier statssekretæren.
Etter ønske fra Myanmars myndigheter har Norge sagt ja til å lede koordineringen av internasjonal støtte til våpenhvileområdene. Gjennomføringen av pilotprosjektene vil bidra til å teste de forpliktelsene partene har påtatt seg i våpenhvileavtalene.
Norge har allerede lovet fem millioner dollar til tidlige tillitsbyggende tiltak. En rekke andre givere ønsker også å bidra med støtte til tiltak i våpenhvileområdene.
Om prøveprosjektet er vellykket, vil nye tiltak bli satt inn i andre områder. Tiltakene vil bli funnet i samråd med lokale myndigheter, våpenhvilegruppene og sivilsamfunnsorganisasjoner. Lokale og regionale organisasjoner vil være sentrale i gjennomføringen av prosjektene.