Historisk arkiv

Kritiserte brudd på menneskerettighetene i OSSE-land

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) møttes i Dublin 6. desember for sitt årlige utenriksministermøte. Utenriksminister Eide kritiserte i sitt innlegg brudd på menneskerettighetene i mange av OSSEs medlemsland.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) møttes i Dublin 6. desember for sitt årlige utenriksministermøte. Utenriksminister Eide kritiserte i sitt innlegg brudd på menneskerettighetene i mange av OSSEs medlemsland. - Respekt for menneskerettighetene er en forutsetning for sikkerhet og stabilitet, sa utenriksminister Espen Barth Eide. 

Eide understreket at det sivile samfunnet er en bærebjelke i demokratiet, og uttrykte bekymring for at sivilsamfunnsorganisasjoner i mange land hadde fått vanskeligere arbeidsforhold de siste årene. – Vi trenger snarere mer sivilt samfunn enn mindre, understreket Eide i det norske innlegg under åpningen av ministermøtet. 

Utenriksminister Espen Barth Eide holder Norges innlegg på OSSEs utenriksministermøte 6. desember. (Foto: Frode Overland Andersen, UD)

En rekke land, deriblant Norge, var bekymret for både autonomien og finansieringen av OSSEs institusjoner og sendelag.

- Vi må investere i OSSE. Vi må forsikre oss om at OSSEs institusjoner og sendelag har de ressursene de trenger for å gjøre den viktige jobben de er satt til for eksempel i tilknytning til valgobservasjon. Medlemslandene må også sikre at OSSEs institusjoner har den nødvendige uavhengigheten og integriteten, sa Eide. 

OSSE består av 57 medlemsland. Samarbeidet omfatter spørsmål om rustningskontroll, økonomisk samarbeid, miljøsamarbeid og menneskerettigheter. Eide oppfordret medlemslandene til å styrke arbeidet med rustningskontroll i Europa. En av hovedsakene på møtet i Dublin var prioriteringene for OSSE-samarbeidet de neste årene. Ukraina vil ha ledelsen i organisasjonen i 2013, etterfulgt av Sveits. 

Under ministermøtet i Dublin ble Mongolia tatt opp som organisasjonens 57. medlemsland. Utenriksminister Eide ønsket Mongolia velkommen til organisasjonen og fremhevet den positive utviklingen i landet.

Les utenriksministerens innlegg på ministermøtet.