Historisk arkiv

Solheim i El Salvador

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Erik Solheim besøkte denne helgen El Salvador. 20 år etter fredsavtalen er det en spennende politisk utvikling i landet og stor vilje til å rette opp de økonomiske ulikhetene.

Erik Solheim besøkte denne helgen El Salvador. 20 år etter fredsavtalen er det en spennende politisk utvikling i landet og stor vilje til å rette opp de økonomiske ulikhetene.

Solheim diskuterte blant annet erfaringer med fredsprosessen og klimatilpasning.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i El Salvador. Her i miljøverndepartementets beredskapssenter i San Salvador sammen med El Salvadors miljøvernminister Herman Rosa Chavez.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i El Salvador. Her i miljøverndepartementets beredskapssenter i San Salvador sammen med El Salvadors miljøvernminister Herman Rosa Chavez. Foto: Trond Viken, UD

- El Salvador er et internasjonalt eksempel på at det går an å legge grusomhetene bak seg og fokusere på framtida. Fredsprosessen her har vært helt annerledes enn i de fleste andre land. Det har ikke vært lange runder i retten. Alle har isteden fokusert på å se framover, sier Solheim. 

Imponerende fredsprosess
Nå håper miljø- og utviklingsministeren at El Salvador kan dele erfaringene sine med flere. Solheim har derfor invitert begge sider fra borgerkrigen til den internasjonale fredsmeglersamlingen som Norge arrangerer i Oslo i juni.  

- Dere har gjennomgått en av de mest imponerende fredsprosesser i verden. Jeg ønsker at andre skal lære av det dere har fått til her, sa Solheim da han møtte pressen etter møtet med El Salvadors utenriksminister Hugo Martinez. 

Hardt rammet av ekstremvær
Solheim besøkte også byen Suchitoto som ble hardt rammet av oversvømmelse og jordskred i høst. I løpet av noen få dager kom det like mye regn som det vanligvis gjør i løpet av et helt år i El Salvador. Norge støttet redningsarbeidet med fem millioner kroner. Pengene går til å bygge en flomsikker bro i området. 

- Det verste uværet på 50 år rammer et utsatt land som El Salvador ekstra hardt. Vi ser nå på muligheter for et tettere samarbeid om tilpasning til klimaendringer, eventuelt sammen med Cuba, som er langt framme på dette området, sier Solheim. 

Les mer om Norges innsats under uværet i høst her.

Et tredje tema Norge samarbeider med El Salvador om, er innsats for sosial utjevning, sosial dialog og utvikling av en velferdsstat. 

- For å sikre at alle bidrar til økonomisk framgang trenger vi skattesystemer som sørger for at alle bidrar til fellesskapet. Skattereformen som El Salvador fikk på plass før jul, er et skritt i riktig retning. De rikeste og de største bedriftene kommer til å betale mer skatt til glede for fellesskapet, sier Solheim. 

El Salvador er et av verdens mest voldelige land. Sikkerhetssituasjonen var derfor et av temaene Solheim tok opp med blant andre visepresident Salvador Sanchez Ceren og flere statsråder han møtte under besøket. 

Se flere bilder fra besøket på UDs Flickr-konto.