Historisk arkiv

Når tre tusenårsmål tre år før fristen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Tre år før forventet klarer verden å nå tre av FNs tusenårsmål.

– Dette er en skikkelig gladmelding for verdens fattige. Verden har nådd målene vi satt oss innenfor fattigdom, slum og tilgang til reint vann. Men skal vi nå resten av målene innen fristen i 2015, må verdens land trappe opp innsatsen for å holde løftene de ga verdens befolkning for over 10 år siden, sier statssekretær Arvinn Gadgil.

Årets statusrapport om FNs tusenårsmål er lansert av FNs generalsekretær Ban Ki-moon. I Norge deltok direktøren for utviklingspolitikk i FNs utviklingsprogram (UNDP) Olav Kjørven og statssekretær Arvinn Gadgil.

Les hele rapporten fra FN her (pdf).

– Det første tusenårsmålet om å halvere andelen mennesker som lever i ekstrem fattigdom er nådd. For første gang siden FN begynte å måle, har det blitt færre mennesker som lever i ekstrem fattigdom, og andelen fattige i alle verdens regioner har falt, sier Gadgil.

En kvinne får rent drikkevann i Darfur, Sudan. Vanntønnene inneholder 75 liter vann, og kvinner og barn slipper dermed å bruke store deler av dagen på å hente vann til familien. (Foto: UN Photo/Albert Gonzalez Farran)

Det gjelder også i Afrika sør for Sahara, der andelen av fattige er størst. De foreløpige beregningene indikerer at andelen fattige som levde under fattigdomsgrensen i 2010, var mindre enn halvparten sammenlignet med 1990.

– Vi må ikke la den økonomiske krisen som nå rammer de industrialiserte landene legge en demper på den positive utviklingstrenden. Vi må bygge på suksessene vi allerede har skapt, og ikke gi oss før tusenårsløftene er innfridd, sier Ban Ki-moon i en pressemelding.

Målet om å halvere andelen mennesker som ikke rent drikkevann, er også nådd. To milliarder mennesker har fått renere og tryggere drikkevann de siste 20 årene. I tillegg har andelen av byboere som bor i slummen i utviklingsland falt fra 39 prosent i 2000 til 33 prosent i 2012. Dette overstiger målsetningen om å bedre forholdene for minst 100 millioner slumbeboere innen 2020.

 

Les mer om framgangen på FNs nettsider.

Status - mål for mål

Tusenårsmål 1 – Halvere fattigdom og sult.

Den ekstreme fattigdommen er blitt halvert siden 1990. Andelen mennesker som lever på mindre enn 1,25 dollar om dagen har sunket fra fra 47 til 24 prosent.

Tusenårsmål 2 – Alle barn skal få gå i grunnskolen.

Ni av ti barn begynner i grunnskolen. 90 prosent av de som begynner fullfører sin skolegang. Store fremskritt er blitt gjort i Afrika sør for Sahara der barn som begynner på skolen er økt fra 58 til 76 prosent mellom 1999 og 2010.

Tusenårsmål 3 – Økt likestilling mellom menn og kvinner.

Målet om likestilling i skolen er oppnådd. I dag begynner like mange jenter som gutter på grunnskolen. Andelen kvinnelige parlamentarikere har økt. Men fortsatt er rundt 80 prosent av verdens parlamentsmedlemmer menn.

Tusenårsmål 4 – Minske barnedødeligheten med to tredeler.

Antallet barn som dør innen fylte 5 år er redusert fra 12 millioner årlig til 7,6 millioner i 2010. Det betyr at det dør 13.000 barn færre hver dag, sammenlignet med 1990.

Tusenårsmål 5 – Forbedre mødrehelse.

Antallet mødre som dør er nesten halvert siden 1990. Men det er langt igjen før målet er nådd.

Tusenårsmål 6 – Stoppe spredningen av hiv og aids, malaria, tuberkulose og andre smittsomme sykdommer.

Tilgang til medisiner har økt kraftig og færre dør av hiv og aids. Det er nå 34 millioner som lever med hiv. Malariadødsfall er på vikende front (25 prosent nedgang) og siden 1990 har tuberkulosetilfeller blitt kraftig redusert.

Tusenårsmål 7 – skape en miljømessig bærekraftig utvikling.

Delmålet om vann er oppnådd. 2 milliarder mennesker har siden 1990 fått tilgang på rent drikkevann. Fortsatt mangler 2,5 milliarder mennesker forsvarlige sanitærforhold.

Tusenårsmål 8 – skape et globalt partnerskap for utvikling.

Kun 5 land lever opp til løftet om minst 0,7 prosent av bruttonasjonalinntekt til bistand. Norge er ett av disse landene, med 1 prosent av det landet tjener til utvikling. Utviklingslandenes gjeldsnivå er på vei ned, til tross for at man ennå ikke har fått på plass handelsavtaler som gir de fattigste landene mulighet til å konkurrere med mange av produktene de kan tilby industrialiserte land.