Nye muligheter i Myanmar
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 05.11.2012
Det felles norsk-danske ambassadekontoret i Myanmars største by Yangon ble søndag offisielt åpnet av statsministrene Jens Stoltenberg og Helle Thorning-Schmidt. Mandag åpnet utenriksminister Espen Barth Eide Jotuns første butikk i Myanmar.
Det felles norsk-danske ambassadekontoret i Myanmars største by Yangon ble søndag offisielt åpnet av statsministrene Jens Stoltenberg og Helle Thorning-Schmidt. Mandag åpnet utenriksminister Espen Barth Eide Jotuns første butikk i Myanmar.
- Myanmar er i rivende utvikling. Det nye ambassadekontoret gjør det mulig å bygge videre på det gryende norske samarbeidet med Myanmar, sier utenriksminister Espen Barth Eide som besøkte Myanmar sammen med statsministeren.
Åtte myanmarske statsråder og flere enn 120 gjester var til stede under åpningen av ambassadekontoret, som samlokaliserer de nordiske lands tilstedeværelse i Myanmar. Sverige har nå annonsert at de også vil delta i samarbeidet. Under åpningen takket fredsminister Aung Min for det lange engasjementet og det gode tillitsforholdet mellom Myanmar og Norge.
Ambassadør (i Bangkok) Katja Nordgaard og ambassaderåd Arne Jan Flølo fra åpningen av det nye ambassadekontoret i Yangon, Myanmar. (Foto: Svein Atle Michelsen, UD)
Åpningen av ambassadekontoret er også ment å legge til rette for økte norske investeringer i Myanmar. Flere norske selskaper viser nå interesse for å etablere seg. Malingsprodusenten Jotun er første norske bedrift i Myanmar. Mandag talte utenriksministeren under åpningen av Jotuns første butikk i landet. Butikken er første skritt på veien mot en egen fabrikk for produksjon av Jotun-maling i Myanmar.
- Jeg er glad for Jotuns investering i Myanmar. Landet trenger bedrifter som ikke bare tjene penger, men som tjener penger på en ansvarlig måte, sa utenriksministeren under sin åpningstale.
Utenlandske investeringer er en viktig komponent for at de demokratiske reformene også kan gi seg utslag i bedre økonomiske tider for en hardt prøvet befolkning.
- Det demokratiske toget er i bevegelse. Da må vi ikke bli stående igjen på stasjonen. Det er det toget som går nå som gjelder, sier utenriksministeren.
Myanmars regjering inngikk i løpet av mindre en ett år våpenhvileavtaler med ti av landets elleve store væpnede grupper. Norge og andre internasjonale samarbeidspartnere jobber nå for at disse avtalene skal omsettes i substansielle fredsavtaler.
- Myanmars president Thein Sein bekreftet i en felles erklæring med statsminister Jens Stoltenberg at han ber våpenhvilegruppene identifisere hvilke substansielle tema som må drøftes for å komme videre i fredsprosessene. Dette er et meget gledelig signal fra presidentens side, sier utenriksminister Eide.
Den demokratiske utviklingen i Myanmar er kommet godt i gang. Opposisjonsleder Aung San Suu Kyi beskriver samarbeidet med parlamentspresidenten fra regjeringspartiet som konstruktivt.
- Myanmar har betydelige styresettutfordringer. Gryende parlamentarisk samarbeid på tvers av tradisjonelle motsetninger er derfor et meget positivt signal, sier Eide.
Eides besøk var hans tredje til Myanmar på 18 måneder. Når Myanmars planleggingsminister denne uken besøker Norge, har fem ministre, parlamentspresidenten og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi besøkt Norge det siste året.