Historisk arkiv

Bekymring for dødsdømte aktivister i Iran

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Jeg er bekymret for at Irans høyesterett har opprettholdt dødsstraffen mot fem Ahwazi-arabiske aktivister, sier statssekretær Gry Larsen.

De fem aktivistene, som alle er grunnleggere av det kulturelle og vitenskapelig instituttet Al-Hivar, ble arrestert i sine hjem i 2011, forut for seksårsdagen for de omfattende demonstrasjoner blant Ahwazi- araberne. De ble dømt etter blant annet anklager om korrupsjon, propaganda og ‘fiendskap mot Gud’.

- Det er uakseptabelt at individer blir fengslet og dømt til døden for utøvelse av ytringsfrihet, retten til fredelig forsamling og for tilknytning til minoritetsgrupper. Rapporter om at de dødsdømte ikke fikk rettferdig rettergang gir også grunn til dyp bekymring, sier statssekretær Gry Larsen. 

Myndighetene i Teheran plikter å gi individer den beskyttelsen de har krav på i henhold til Den internasjonale konvensjonen om politiske og sivile rettigheter, som Iran er part i.

- Norge er prinsipielt motstander av dødsstraff og oppfordrer Iran til å oppheve straffen mot de fem dødsdømte, og innføre generell stans i henrettelser, sier statssekretær Gry Larsen.

- Vi ser med bekymring at iranske myndigheter har arrestert mange journalister og mediefolk den siste tiden. Dette er uakseptabelt. I et år med presidentvalg i Iran er det særlig viktig at ulike synspunkter kan komme til uttrykk i mediene. Skal valg ha legitimitet, uansett hvor i verden de finner sted, må mediene kunne utføre sin rolle og informere om de politiske alternativene som valget står mellom, sier Larsen.