Historisk arkiv

Atomtrusler samler verdenssamfunnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Nord-Koreas skremselsdiplomati og atomvåpenambisjoner må tas på alvor, men samtidig er det lite som tyder på virkelig fare for et millitært angrep.

Alvoret i Nord-Koreas atomvåpenambisjoner gjør at verden står mer samlet i sin motstand mot Nord-Koreas politikk enn tidligere. Dette er viktig fordi det beste svaret på Nord-Koreas uforutsigbare trusler er et samlet, tydelig og forutsigbart verdenssamfunn, sier statssekretær Torgeir Larsen i Utenriksdepartementet.

Larsen har under sitt besøk i Sør-Korea denne uken truffet politikere, militære, akademikere og næringslivsledere på den koreanske halvøya.

- Nord-Korea ønsker anerkjennelse som atommakt, men det er en anerkjennelse verden ikke vil gi landet. Nord-Korea som etablert atommakt vil ytterligere øke spenningen i regionen,  føre til mer opprustning og øke trykket i flere asiatiske land for å starte egne atomprogram, sier Larsen.

I Seoul er stemningen rolig. Myndighetene avdramatiserer de nordkoreanske truslene og understreker at det er ingenting som tilsier at et omfattende angrep er nært forestående.

Parallelt med at Nord-Korea har intensivert ordkrigen har Sør-Korea signalisert at aggressive handlinger fra nord vil bli møtt med mottiltak av samme styrke.

- I 2010 holdt Sør-Korea tilbake da et nordkoreansk artilleriangrep mot en sørkoreansk øy drepte både sivile og militære. Sør-Korea gjør det nå klart at lignende angrep vil bli besvart. Jeg har forståelse for at Sør-Korea er tydelige på at de denne gangen vil besvare et angrep, men en slik utveksling vil øke faren for misforståelser og ytterligere eskalering, sier statssekretæren.

Militær opprustning og truende handlinger har i flere tiår vært Nord-Koreas metode for å presse verdenssamfunnet til å gi den skakkjørte nordkoreanske økonomien varer og finansiell støtte.

Et viktig spørsmål nå er om den entydige fordømmelsen i FNs sikkerhetsråd av Nord-Koreas siste atomprøvesprengning kan føre USA og Kina nærmere en langsiktig løsning på Pyongyangs kjernevåpenprogram.

- Verken Kina, USA eller regionen er tjent med at Nord-Korea blir en atommakt. Det vil undergrave stabiliteten på den koreanske halvøya, øke spenningen i hele regionen og forlenge amerikansk militærnærvær tett på Kinas grenser, sier Larsen.

- Nord-Koreas ulykke er at landets atomambisjoner står i veien for sårt tiltrengt økonomisk utvikling. Store deler av befolkningen lever på et eksistensminimum. Norge vil fortsatt bidra med humanitær bistand gjennom FN og Røde Kors for å hjelpe den nordkoreanske befolkningen, sier statssekretæren.