Historisk arkiv

Norge støtter Bhutans energisatsing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

– Norge skal støtte Bhutan for å nå målet om at alle i landet skal få strøm, og sikre at de store vannkraftpengene går til Bhutans befolkning, sier statssekretær Arvinn Gadgil.

– Norge skal støtte Bhutan for å nå målet om at alle i landet skal få strøm, og sikre at de store vannkraftpengene går til Bhutans befolkning, sier statssekretær Arvinn Gadgil.  

Under sitt besøk i India signerte statssekretær for utviklingssaker i Utenriksdepartementet, Arvinn Gadgil samarbeidet med Bhutan og Asiabanken.  

– Norge skal støtte opp om Bhutans arbeid for å gi flere folk tilgang til energitjenester som strøm, oppvarming og mer effektive kokeovner i landsbyer. Vi skal også bidra for å gjøre myndighetene enda dyktigere på blant annet bedre lovgivning, sier Gadgil. 

Statssekretær Gadgil - med den signerte avtalen
Statssekretær Arvinn Gadgil undertegnet avtalen med Bhutan og Asiabanken i New Delhi. (Foto: Petter Tollefsen, UD)

I tillegg vil Norge og Asiabanken støtte utviklingen av en energi- og klimaplan for hele energisektoren, samt gi støtte til økt energieffektivitet som også vil bedre energisikkerheten.   

Støtten er en del av regjeringens energi- og klimainitiav. Les mer om regjeringens energi- og klimainitiativ (Energy+) her

Samarbeidsdokumentet er en oppfølging av det utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås og Bhutans statsminister Lyonchen Jigme Y Thinley var enige om under utviklingsministerens besøk i Bhutan i oktober 2012. 

Les mer: 100 millioner til Bhutans energifattige 

Femårsperiode
Den norske støtten blir 100 millioner kroner over en femårsperiode. Pengene fra Norge blir utbetalt når resultatene er oppnådd i form av økt energitilgang og reduserte utslipp av klimagasser. Bistandspengene skal brukes for å utløse kommersielle investeringer. 

– Bhutan har som mål at alle i landet skal få strøm i løpet av 2013. De har kommet langt. Over 80 prosent har i dag strøm. Vannkraft står for 99 prosent av strømforbruket. Det er et stort vannkraftpotensial og det er store muligheter for energieffektivisering, sier Gadgil. 

Om vinteren er det mindre vannkraftproduksjon, og for å bedre energisikkerheten ønsker Bhutan å utvikle også andre energikilder som solenergi, vindkraft og biogass. Et samarbeid med Energy+ gir muligheter for det.

Dette vil understøtte Bhutans bidrag til å nå målene i FN-initiativet «Sustainable Energy for All» (SE4All). Energy+-samarbeidet vil også bidra til Bhutans femårige «Development Plan» og iverksettingen av “National Strategy and Action Plan for Low Carbon Development, 2012”. 

Energy+-samarbeidet med Bhutan vil komme i tillegg til det samarbeidet om vannkraft gjennom Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og samarbeidet med Norges Geotekniske Institutt (NGI). Dette støttes av Norad. I tillegg er SN Power interessert i investeringer i Bhutan. Asiabanken har vært en aktiv Energy+ partner fra første dag, og Asiabanken har et betydelig engasjement på energisektoren i Bhutan.

Stort vedforbruk
Som et ledd i «Sustainable Energy for All» (SE4All) utarbeidet Asiabanken i august 2012 en vurdering av Bhutans energisituasjon og hvilke utfordringer som gjenstår. Rapporten heter «Bhutan: Rapid Assessment and Gap Analysis». Rapporten peker på at det er gode muligheter for å nå målet om at alle skal få strøm, men det store vedforbruket til koking er et problem. Det anbefales å utnytte mer av mulighetene for solenergi, biogass og vindkraft.

For å bygge ut mer vannkraft trengs det betydelig styrking av kapasiteten både hos myndighetene og hos private aktører. Rapporten peker også på potensialet for energieffektivitet og at de subsidierte strømtariffene ikke gir noen insentiver til energieffektivisering. Myndighetene har ikke et eget organ som har ansvar for energieffektivitet.