Historisk arkiv

Dødsstraff og soningsforhold i Sør-Sudan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Sør-Sudan stemte for FNs nylig vedtatte resolusjon om å stanse henrettelser som et skritt mot å avskaffe dødsstraff. - Selv om Sør-Sudan ennå ikke har innført et slikt moratorium for dødsstraff er det positivt at landet stemte for FN-resolusjonen, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Sør-Sudan stemte for FNs nylig vedtatte resolusjon om å stanse henrettelser som et skritt mot å avskaffe dødsstraff. - Selv om Sør-Sudan ennå ikke har innført et slikt moratorium for dødsstraff er det positivt at landet stemte for FN-resolusjonen, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
 
Sør-Sudan står overfor mange og store utfordringer etter borgerkrigen. Menneskerettigheter, rettsikkerhet, sivil og demokratisk kontroll over væpnede styrker er blant disse. Det er også stort behov for å styrke kapasiteten innenfor retts- og fengselsvesenet og bedre soningsforholdene. Det er i følge FN (UNMISS) ikke fullbyrdet dødsstraffer siden september 2012 i Sør-Sudan.
 
- Vi har fra norsk side flere ganger tatt opp spørsmålet om dødsstraff med sør-sudanske myndigheter. Det vil vi fortsette å gjøre. Vi har nylig sammen med flere andre land understreket at dødsstraffmoratoriumet må gjennomføres nasjonalt så raskt som mulig, sier Eide.

En viktig tilleggsdel av arbeidet mot dødsstraff er å bedre fengselsforholdene for de innsatte i
Sør-Sudan.

- Utviklingen det siste halvåret har i Sør-Sudan vært bekymringsfull, med et høyt antall urettmessige fengslinger, vilkårlige arrestasjoner og ulike grupperinger av bevæpnede styrker som opererer, sier Eide.
 
Kampen mot dødsstraff er en av hovedprioriteringene i regjeringens menneskerettighetspolitikk. Norge er en sentral støttespiller for den femte Verdenskongressen mot dødsstraff, som finner sted i Madrid 12.-15. juni 2013. - Vi oppfordrer Sør-Sudan til å delta på Verdenskongressen og til å bruke anledningen til å annonsere konkrete skritt for avskaffelse av dødsstraff i landet, sier Eide.