Historisk arkiv

Gjennombrudd i Norges skogsamarbeid med Indonesia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

-Vi er glade for at Indonesia nå tar et viktig grep for å ta vare på regnskogen, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell og utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås.

Indonesias myndigheter har i dag opprettet et REDD+ Agency (REDD+ enhet) som skal styre og koordinere innsatsen for å bevare Indonesias skoger. Dette demonstrerer klar politisk vilje til å iverksette REDD+, og viser at Indonesia er på god vei til å få plass den institusjonelle strukturen som vil gi landet mulighet til å få betaling for redusert avskoging slik som blant annet Brasil får i dag. 

- Indonesia tar med dette nok et viktig steg i riktig retning når det gjelder å nå sine ambisiøse mål om å redusere klimagassutslipp fra avskoging og skogforringelse. Jeg er stolt over at Norge bidrar til den særdeles positive utviklingen vi har sett i Indonesia de siste tre årene, sier Solhjell.

 - Dette er en milepæl i Norges skogsamarbeid med Indonesia. Ved å bevare det rike naturmangfoldet i Indonesia, redder man skattkammeret som ikke minst er svært viktig for urbefolkningen, sier utviklingsminister Holmås.

Indonesia står for verdens tredje største klimagassutslipp når utslipp fra avskoging regnes med. Om lag 80 prosent av utslippene kommer fra avskoging og konvertering av svært karbonrike torvmyrer til plantasjer.

Indonesia har imidlertid lovet å redusere sine klimagassutslipp med 26 prosent ved hjelp av egne midler, og 41 prosent med internasjonal hjelp. Dette er sammen med Brasils klimaløfter den største forpliktelsen til utslippskutt som noe utviklingsland har inngått.

I mai 2010 undertegnet Norge en skogavtale med Indonesia i Oslo. Indonesia har gjort store fremskritt gjennom partnerskapet med Norge. Landet har blant annet vist politisk mot ved å innføre et moratorium for rydding av skog og torvmyrer.

REDD+ Agency vil bli ledet på ministernivå. Organet får hovedansvaret for å koordinere Indonesias REDD+ strategi.